Russische oppositieleider blijft strijdvaardig na vrijlating
Aleksej Navalny Foto: EPA-EFE

Het boegbeeld van de Russisiche oppositie Aleksej Navalny heeft na 30 dagen de gevangenis verlaten. Meteen na zijn vrijlating klaagde hij de intimidatie door de autoriteiten aan. ‘De beweging zal blijven groeien en dit regime gaat sterk betreuren wat het heeft gedaan’

Navalny zat in de cel omdat hij had opgeroepen om te manifesteren tegen het regime van president Vladimir Poetin. Hij werd op 24 juli opgepakt in Moskou toen hij wilde gaan joggen en bloemen kopen voor de verjaardag van zijn vrouw. Tijdens zijn gevangenschap moest hij kort naar het ziekenhuis wegens een ‘ernstige allergische reactie’, maar de oppositieleider sloot zelf niet uit ‘vergiftigd’ te zijn. Voor Navalny was het overigens niet de eerste keer dat hij de cel in moest nadat hij kritiek had geleverd op de overheid. 

Navalny hekelde bij zijn vrijlating de ‘terreurdaden bedoeld om schrik aan te jagen’ waarmee de Russischede protestbeweging bestrijden. ‘Nu zien we dat leugens en corruptie niet genoeg zijn voor hen. Ze willen tientallen mensen arresteren en honderden in elkaar laten slaan. Er is geen steun voor dit regime. Ze voelen dit, en ze zijn bang’.

De protestacties tegen het regime zijn niet toegestaan. Maar manifestanten zijn woedend omdat tientallen oppositiekandidaten uitgesloten zijn voor de verkiezingen van de stadsraad van Moskou, en negeren het verbod op de betogingen.

De voorbije weken werden dan ook meer dan 2.000 mensen gearresteerd, onder wie zowat de volledige entourage van Navalny. Het gaat om de grootste protestbeweging sinds de terugkeer van Vladimir Poetin in Kremlin in 2012. Er kwam internationaal veel kritiek op het gewelddadige optreden van de politie.