De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdagavond gezegd dat de branden in het Amazonegebied een ‘internationale crisis’ vormen. Hij wil dat de G7-landen die dit weekend bijeenkomen in het Franse Biarritz daarover een spoedoverleg houden. Merkel sluit zich aan bij Macron. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro spreekt van een 'intern probleem' en verwijt Macron een 'kolonialistische mentaliteit'.

‘Ons huis staat in brand. Letterlijk. Het Amazonegebied, die de longen vormen van onze planeet en 20 procent van onze zuurstof leveren, staat in brand. Dat is een internationale crisis. Leden van de G7, rendez-vous over twee dagen om hier met spoed over te spreken’, schrijft de Franse president op Twitter.

Het is een verwijzing naar de woorden van zijn voorganger Jacques Chirac die ooit zei: ‘Ons huis staat in brand en wij kijken naar de andere kant.’

De Duitse bondskanselier Angela Merkal schaart zich achter de Franse president Emmanuel Macron. Volgens haar woordvoerder Steffen Seibert is het 'geen overdrijving' om het Amazonegebied de 'long van de wereld' te noemen en is het gebied belangrijk voor het klimaat en de biodiversiteit wereldwijd.

Merkel is 'overtuigd' dat het onderwerp op de agenda moet staan van de G7-top, aldus Seibert. 'De kanselier steunt de Franse president op dat punt volledig', luidde het. 

'Intern probleem'

Bolsonaro antwoordde zijn Franse collega via Twitter. Hij beschuldigt Macron ervan ' een intern probleem van Brazilië en de andere landen uit de regio uit te buiten voor persoonlijk politiek gewin'. 

De Braziliaanse regering blijft openstaan voor dialoog, maar dan gebaseerd op objectieve feiten en met wederzijds respect, schreef de uiterst rechtse president. 'De suggestie van de Franse president om op de G7 de aangelegenheden van het Amazonegebied te bespreken zonder daarbij de regio zelf te betrekken, getuigt van een in de 21ste eeuw voorbijgestreefde kolonialistische mentaliteit', vindt hij. 
 

In een adem verweet hij Macron ook dat die op Twitter valse foto's had gepost. Het ging namelijk om een foto van een bosbrand, die genomen is door een fotograaf die in 2003 is overleden.

Maatregelen

Ondertussen heeft president Bolsonaro wel een besluit ondertekend waarin alle ministers opgeroepen worden de nodige maatregelen te nemen in de strijd tegen de bosbranden in het Amazonegebied. Het presidentiële besluit verscheen in een speciale editie van het staatsblad van Brazilië, om het 'nationaal erfgoed' te vrijwaren.

De Braziliaanse regering verbindt er zich toe de bosbranden in de Amazonestaten te bestrijden, zo staat in een verklaring op de website van het presidentschap.

Bosbranden

Het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek INPE heeft bekendgemaakt dat er tussen januari en augustus meer dan 74.000 branden werden waargenomen in de Amazoneregio, een record. Sinds 15 augustus werden meer dan 9.500 branden geteld, een stijging van 84 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd schrapte de rechtse populist Jair Bolsonaro, die sinds begin dit jaar president is van Brazilië het grootste deel van het milieubeleid.

Naast Brazilië worden ook Bolivia en Paraguay geconfronteerd met zware bosbranden. Ook in die landen is daardoor onherstelbare schade aangericht, zeggen milieudeskundigen.

Met een oppervlakte van 5,5 miljoen km² is het Amazonegebied het meest uitgestrekte tropische woud van onze planeet. Het regenwoud wordt echter bedreigd door ontbossing en momenteel ook door enorme bosbranden. De situatie was donderdag nog steeds erg moeilijk in de schatten, maar het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek maakte melding van zo'n 2.500 nieuwe brandhaarden op amper 48 uur tijd in Brazilië. Nog volgens het instituut werden van januari tot 21 augustus over het hele land al 75.336 bosbranden geregistreerd, een stijging met 84 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.