Migrantenschip Ocean Viking bijna zonder voedsel
Opvarenden aan boord van de Ocean Viking. Foto: MSF via REUTERS

De Ocean Viking, een reddingsschip dat migranten oppikt in de Middellandse Zee en al twee weken vastzit tussen Italië en Malta, dreigt zonder voedsel te geraken. Dat heeft de hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) donderdag gezegd.

AZG beheert het schip samen met hulporganisatie SOS Mediterranee. Volgens een tweet van AZG is er enkel nog een standaardrantsoen voor vijf dagen voorradig op het schip. ‘Onze medische staf maakt zich zorgen over de mentale toestand van de opvarenden’, vervolgt de tweet. Volgens de organisatie zitten er 356 mensen aan boord en die zitten al 13 dagen vast, zonder vooruitzichten dat ze op een veilige plek terechtkunnen, aldus AZG.

Wel heeft Portugal donderdag bekendgemaakt dat het bereid is om 35 opvarenden op te nemen. Volgens een persmededeling van de Portugese overheid zijn ook andere landen bereid om opvarenden op te nemen, met name Frankrijk, Duitsland, Roemenië en het Groothertogdom Luxemburg.

Portugal is een van de Europese landen die het meest open staat om migranten uit reddingsschepen op te nemen. Het land heeft er al 132 opgenomen sinds 2018. Portugal roept regelmatig de andere lidstaten van de Europese Unie op om een oplossing te vinden voor het migratieprobleem.