Anuna De Wever gaat klacht indienen na bedreigingen op Pukkelpop, parket start onderzoek
Anuna De Wever Foto: ISOPIX
Klimaatactiviste Anuna De Wever is van plan samen met enkele andere klimaatjongeren een klacht in te dienen naar aanleiding van de bedreigingen aan hun adres tijdens Pukkelpop. Dat zegt ze tegen De Standaard. Het parket van Limburg meldde donderdag dat het al een onderzoek heeft geopend.

Donderdagavond werd De Wever uitgejouwd tijdens ‘Clap for Climate’, waarbij de muziek in de Boiler Room even werd stilgelegd. Daarna hadden enkele jongeren het op de camping gemunt op haar tent. Ook vriendinnen van De Wever werden geviseerd. De jonge vrouwen zouden verbaal bedreigd zijn geweest. Er zouden naar de tenten ook flessen met urine zijn gegooid.

‘De feiten lijken potentieel ernstig genoeg om als strafbare feiten in aanmerking te komen. Vandaar het opstarten van een onderzoek. We moeten eerst een zicht krijgen op wat er precies gebeurd is, want het parket was er zelf niet bij. Indien er sprake is van een misdrijf, kunnen we op zoek naar identificeerbare verdachten,’ zegt Anja De Schutter van het Limburgse parket.

De persmagistraat zei ook dat er bij de politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad nog geen klacht is ingediend. De Wever bevestigt tegen De Standaard echter dat die klacht er zit aan te komen. 'We zijn ons daarop aan het voorbereiden, samen met mijn ouders en de ouders van de andere mensen die bedreigd werden. We vinden het zeker belangrijk om dat te doen. Het zou er anders op kunnen lijken dat we dit laten passeren, maar dat is zeker niet het geval. Dit gaat niet meer over het klimaat, maar over geweld tegen jonge vrouwen. Dat het parket intussen al een onderzoek gestart is, is zeker een goede zaak.'