PS schuift Onkelinx naar voren als Eurocommissaris
Onkelinx Foto: Photo News
De Franstalige socialisten dragen hun voormalige vicepremier Laurette Onkelinx voor als kandidaat-Europees Commissaris. Europees Parlementslid Marie Arena (PS) had eerder al laten verstaan er geen voorstander van te zijn dat ontslagnemend vicepremier Didier Reynders (MR) zou voordragen worden.

Zoals elke lidstaat van de Europese Unie moet ook ons land een kandidaat naar voren schuiven voor de volgende Europese Commissie. Normaal gezien maakt de post deel uit van de regeringsonderhandelingen, maar federaal is het startschot daarvan nog lang niet gegeven. Bovendien is de uittredende regering goed voor amper 38 van de 150 zetels in de Kamer, wat de oefening verder bemoeilijkt.

Een van de namen die circuleert, is die van minister van Buitenlandse Zaken Reynders. Maar dat zou betekenen dat ons land twee (Franstalige) liberalen voor hoge functies naar Europa zou sturen. Eind dit jaar wordt ontslagnemend premier Charles Michel immers voorzitter van de Europese Raad.

‘Twee vertegenwoordigers uit een en dezelfde politieke familie - de ene in de Raad en de andere in de Commissie - is niet echt representatief voor ons land’, reageerde Arena in La Première. ‘Socialisten hebben altijd veel geïnvesteerd in de Europese zaak’, aldus het Europarlementslid, dat verwees naar de passage van oud-partijvoorzitter Philippe Busquin bij de Commissie. ‘Ja, de socialisten zijn overtuigde Europeanen en zijn dus ook geïnteresseerd in het werk van de Commissie’.

Enter Onkelinx

De PS draagt daarom een eigen kandidaat voor: Laurette Onkelinx. De voormalige vicepremier kondigde bijna twee jaar geleden aan dat ze dit najaar de nationale politiek zou verlaten. Ze nam niet meer deel aan de verkiezingen, maar onderhandelde wel nog mee over de nieuwe Brusselse regering.

De laatste twee mandaten binnen de Commissie werden bekleed door Nederlandstaligen: Open VLD’er Karel De Gucht en CD&V’ster Marianne Thyssen. ‘Het is de gewoonte dat er na twee Nederlandstalige mandaten twee Franstalige mandaten komen. Het is aan de volgende federale regering om te beslissen’, aldus nog Arena, die pleit voor een debat in de Kamer voor er een beslissing valt.