Ook Anuna De Wever neemt zeilschip naar klimaattop
Foto: Kristof Vadino

Klimaatactiviste Anuna De Wever gaat in navolging van Greta Thunberg naar de klimaatconferentie (COP) in Chili zeilen. Dat doet ze samen met een dertigtal andere Europese jongeren.

De reis kadert in het initiatief ‘Sail to the COP’, zo meldt de nieuwssite MO*. De organisatie bevestigt dat de Belgische klimaatactiviste deelneemt aan de zeereis. De actie wil de aandacht vestigen op de vervuilende luchtvaartindustrie en pleit voor milieuvriendelijkere alternatieven. 

De jongeren vertrekken op 2 oktober met de driemaster Regina Maris vanuit de Nederlandse stad Scheveningen. Tussendoor maken ze vier stops: Casablanca, Tenerife, Cabo Verde en Recife. Het is de bedoeling om rond 20 november aan te komen in Rio de Janeiro, in Brazilië. Van daaruit reizen ze met de bus door naar Santiago (Chili), waar in december de 25ste VN-klimaatconferentie plaatsvindt. Ook de Franstalige klimaatactiviste Adélaïde Charlier zal meereizen met het zeilschip.

‘We zijn met meer dan dertig mensen en zullen dus met een veel groter schip reizen dan Greta Thunberg’, zegt De Wever. ‘Bij ons zullen bijvoorbeeld ook bedden en douches aanwezig zijn.’

Hoe de terugkeer naar België zal gebeuren, is nog niet duidelijk. ‘Maar het is wel de bedoeling om dat zo CO2-neutraal mogelijk te doen.’

Volgens De Wever is de aanwezigheid van Belgische klimaatactivisten in Chili belangrijk, omdat er ontgoocheling heerste over het optreden van ons land tijdens de vorige klimaatconferentie in het Poolse Katowice.

Thunberg

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft ook voor de zeilboot gekozen om de oversteek van de Atlantische Oceaan te maken. Thunberg vertrok al op 14 augustus in de Britse havenstad Plymouth.

Thunberg kreeg kritiek omdat haar reis minder klimaatneutraal is dan de bedoeling was. Compleet belachelijk’, vindt Anuna De Wever. ‘Greta maakt met haar reis net een statement over het feit dat er veel meer geïnvesteerd moet worden in klimaatvriendelijke reismogelijkheden.’