Zwemverbod in Gentse Blaarmeersen door blauwalgen
Foto: Sebastian Steveniers

In Gent is een zwemverbod ingesteld in het populaire recreatiegebied de Blaarmeersen. In het water van de vijver is blauwalg aangetroffen. Omwille van de gezondheidsrisico’s is het 14 dagen lang verboden te zwemmen in de vijver.

De blauwalgen zijn er vermoedelijk ontstaan door de warme temperaturen van de voorbije weken en door een tekort aan zuurstof in het water. Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën, en kunnen giftig zijn. Ze kunnen irritaties veroorzaken aan de ogen of huid, maar ook hoofdpijn en maag- en darmklachten. Ook voor dieren zijn blauwalgen schadelijk.

bestrijdingsmiddelen zijn er niet. Het is een natuurlijk fenomeen dat op een natuurlijke wijze ook weer zal weggaan.

De voorbije maanden werden op veel plaatsen al zwemgebieden afgesloten na het aantreffen van blauwalgen. Zo werden ook het Donkmeer in Berlare, Ter Heide in Rotselaar en de Blankaart in Diksmuide afgesloten. 

Over de blauwalgen schreef het NRC onlangs: 'De belangrijkste oorzaak is een overvloedige aanvoer van nutriënten, in de vorm van stikstof en fosfor. Die voedingstoffen kunnen komen van het voer dat vissers in het water gooien, of de ontlasting van honden, mensen, vogels die in het water raakt. Maar de grootste aanvoer komt via de mest uit de landbouw, die zich via sloten, beken en rivieren verspreidt.'