De Amerikaanse president Donald Trump noemt de reactie van de Deense premier Mette Frederiksen op het idee om Groenland te kopen ‘ongepast’.

Frederiksen, die verrast is dat Trump zijn staatsbezoek aan Denemarken heeft afgezegd, noemde het eerder een absurd idee dat de VS Groenland zouden kopen.

Donald Trump noemt de mededeling van de premier nasty. Dat zei hij aan journalisten bij het Witte Huis. ‘Dat is geen elegante manier om iets te zeggen. Ze konden neen hebben gezegd, of “we doen dat liever niet” of “we praten er liever niet over”.’

Trump eist respect voor de Verenigde Staten. ‘Je spreekt zo niet over de Verenigde Staten, niet onder mijn bestuur.’

Het Amerikaanse staatshoofd zou op 2 september eigenlijk een staatsbezoek aan Denemarken brengen op uitnodiging van koningin Margrethe II. Maar omdat de Deense premier heeft gezegd dat Groenland niet te koop is, heeft Trump zijn bezoek afgezegd.

De Deense premier betreurt dat Trump niet meer naar Denemarken komt. Op een persconferentie herhaalde ze dat Groenland niet te koop is. ‘Dit is duidelijk verworpen door de premier van Groenland Kim Kielsen, en daar sta ik volledig achter.’