Rabobank zegt ‘neen’ tegen profvoetbal
Foto: afp
De Nederlandse krant NRC kreeg een intern bericht in handen waarin staat dat Rabobank geen profes­sionele voetbalclubs meer als nieuwe klant wil accepteren. En dat vanwege de ‘verhoogde tot onacceptabele risico’s op witwassen, corruptie, fraude en andere misstanden’.

Aanleiding is een onderzoek van De Nederlandsche Bank uit 2017. Daarin werd geconcludeerd dat er in de voetbalwereld duidelijke tekenen zijn van witwassen en ‘ander maatschappelijk onbetamelijk gedrag’. Uit onderzoek van het NRC blijkt dat Rabobank daarom ook druk uitoefende op profclubs om niet in zee te gaan met buitenlandse investeerders. Dat zou volgens het NRC onlangs nog zijn gebeurd bij Roda JC en FC Den Bosch.

Rabobank is wel niet van plan zich terug te trekken uit het profvoetbal. Enkel nieuwe klanten worden geweerd. Ook Belgische banken als ING België en Belfius verhoogden onlangs hun waakzaamheid en screenen strenger, lieten ze aan De Standaard weten. Onder meer na een waarschuwing in een recent document van de EU. Maar zij weren voorlopig geen nieuwe klanten.