Generaal Burhan legt eed af als nieuwe leider Soedan
Luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan legde woensdag de eed af in hoofdstad Khartoem. Foto: AFP

De luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan is woensdag ingezworen als de nieuwe leider van Soedan. Dat maakte het staatsnieuwsagentschap SUNA bekend.

De militaire overgangsraad en de democratische hervormingsbeweging hebben een soevereine raad opgericht die uit elf leden bestaat. Die raad moet het land gedurende een overgangsperiode van ruim drie jaar leiden, op weg naar een burgerlijk bestuur.

Burhan zat de militaire overgangsraad voor na de afzetting van ex-president Omar al-Bashir tijdens de militaire staatsgreep in april. Hij heeft een lange militaire carrière. Hij was onder andere bevelvoerder van de grondtroepen van Soedan.

Burhan zal de komende 21 maanden de soevereine raad leiden. Die raad bestaat uit zes burgers en vijf officieren. Alle leden daarvan legden woensdag de eed af. Een burger zal de leiding van die soevereine raad overnemen voor de resterende achttien maanden tot 2022. Dan vinden er verkiezingen plaats.

Op 17 augustus ondertekenden de Alliantie voor Vrijheid en Verandering, de motor van de protestbeweging, en het leger een akkoord. Dat bepaalde hoe de macht verdeeld zou worden. De prodemocratiebeweging verkreeg twee derde van de zitjes in de Soedanese wetgevende raad en de macht om de premier te kiezen. De militaire overgangsraad kiest de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie.