Italiaanse president zoekt uitweg uit regeringscrisis
De Italiaanse president Sergio Mattarella (l.) en ontslagnemend premier Giuseppe Conte. Foto: EPA-EFE

De Italiaanse president Sergio Mattarella gaat vanaf woensdag gesprekken voeren met de verschillende politieke leiders in zijn land, om een weg uit de regeringscrisis te zoeken. Premier Giuseppe Conte diende dinsdag zijn ontslag in bij de president.

Conte had eerder dinsdag in de Senaat het einde van de regering van de rechts-populistische Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging aangekondigd, na een bittere ruzie met binnenlandminister Matteo Salvini van Lega.

Woensdag en donderdag ziet Mattarella de voorzitters van de twee kamers van het parlement en alle partijleiders. Daarna zal hij naar verwachting iemand vragen om een nieuwe regering te vormen. Als dat niet lukt, kan hij het parlement ontbinden en vervroegde verkiezingen uitroepen. Die zouden eind oktober of begin november kunnen plaatsvinden.

Oppositiepartij Partito Democratico (PD) zit woensdag met de Vijfsterrenbeweging samen, om te bekijken of ze een coalitie kunnen vormen. Dat is zo goed als de enige manier om nieuwe verkiezingen te voorkomen, die Salvini volgens de opiniepeilingen overtuigend zou winnen.

Italië staat bekend om zijn onstabiele regeringen. De regering van Conte, die nu in lopende zaken is, was al de 65ste sinds het land in 1946 een republiek werd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in