De Amerikaanse president Donald Trump zou op staatsbezoek gaan naar Denemarken en Polen, maar heeft dat afgezegd. Nadat de Deense premier Mette Frederiksen duidelijk maakte dat Groenland niet te koop is, zag Trump het doel van het bezoek niet meer in.

‘Denemarken is een heel speciaal land met fantastische mensen, maar gebaseerd op de reactie van eerste minister Mette Frederiksen op de vraag of Groenland te koop is, zal ik mijn bezoek uitstellen’, tweet Trump.

Hij bedankte Federiksen ‘omdat ze door haar duidelijke standpunt zowel de VS als Denemarken veel kosten en moeite heeft bespaard’. Hij zegt zijn staatsbezoek, dat over twee weken op de planning stond, te willen verzetten naar een latere datum. Het is niet duidelijk of Trump naar Polen zal afzakken.

De Deense premier Mette Frederiksen benadrukte zondag dat ‘Groenland niet te koop’ is. ‘Ik hoop dat dit niet ernstig bedoeld is’, zei ze volgens een lokale krant aan verslaggevers die om een reactie vroegen. ‘Het is een absurde discussie en Kim Kielsen (de premier van Groenland) heeft uiteraard duidelijk gemaakt dat Groenland niet te koop is en daar eindigt het’, aldus Frederiksen aan de Deense openbare zender DR.

Het Deens koningshuis zegt 'verrast' te zijn door de aankondiging van Trump, maar geeft verder geen commentaar. 

Staatsbezoek

De Amerikaanse president zou op 2 september een staatsbezoek aan Denemarken brengen op uitnodiging van koningin Margrethe II. De twee landen zijn NAVO-bondgenoten en, hoewel de VS nooit een duidelijke agenda op tafel legden, er werd verwacht dat onder andere over het Noordpoolgebied zou worden gesproken.

Trump is niet de eerste president die interesse toont in het gebied. In de 20ste eeuw overwogen de Verenigde Staten al eens om Groenland te kopen, maar ook toen weigerde Denemarken. Het gebied heeft grotendeels zelfbestuur, maar Denemarken blijft bevoegd voor Buitenlandse Zaken, Defensie en het monetaire beleid.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig