Twee agenten Hongkong opgepakt voor mishandeling
De politie van Hongkong krijgt veel krititek op de aanpak van de protesten (themabeeld) Foto: Photo News

Twee politieagenten uit Hongkong zijn dinsdag gearresteerd nadat een video was opgedoken waarin ze een man op een brancard in een ziekenhuis mishandelden. De video dateert van juni maar kwam dinsdag pas tevoorschijn.

Het incident legt extra druk op de politiediensten, die al onder vuur liggen voor het geweld dat ze gebruiken tegen de betogers die al wekenlang de straat op trekken in Hongkong.

‘Het is duidelijk dat het optreden van de betrokken politieagenten onwettig is’, aldus John Tse, woordvoerder van de politie. ‘De twee betrokken agenten werden gearresteerd voor slagen en verwondingen.’ De woordvoerder wou verder benadrukken dat de video pas dinsdag werd ontdekt.

Op de beelden, die eind juni door een bewakingscamera zijn gefilmd, is te zien hoe twee politieagenten een man, liggend op een brancard, neerslaan en hem de mond snoeren met een laken. Beiden hebben hem vervolgens minutenlang geslagen.

De woordvoerder beloofde een volledig en onafhankelijk onderzoek, waarbij hij erop aandrong dat ‘politieagenten nooit geweld mogen gebruiken’.

De demonstranten van de protesten in Hongkong willen ook een algemeen onafhankelijk onderzoek naar de wreedheden van de politie voor hun gebruik van traangas en rubberen kogels tijdens de protesten.