Het Amerikaanse leger heeft zondagnamiddag een kruisraket getest vanop het eiland San Nicolas voor de kust van Californië.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie trof de raket doel na een vlucht van meer dan 500 kilometer. De test van zondag was al in maart aangekondigd door het Pentagon.

‘We betreuren dat’, reageert de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov. ‘De Verenigde Staten kiezen op een flagrante manier de weg van een escalatie van militaire spanningen, maar we geven niet toe aan de provocatie.’

De test is een gevolg van het einde van het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag (INF) tussen de VS en Rusland. Het verdrag uit 1987 verbood het bezit en de productie van op het land gebaseerde raketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer en die kernkoppen kunnen dragen. Begin augustus kwam het officieel ten einde.

De Amerikanen en de Navo beschuldigden de Russen ervan het meer dan dertig jaar oude verbod te schenden met hun 9M729-raketten. Daarom heeft de VS zich uit het verdrag teruggetrokken.