Epstein ondertekende twee dagen voor zijn dood testament
Foto: AP

Twee dagen voor zijn dood zette Jeffrey Epstein nog zijn handtekening onder een testament. Daarin vertrouwde hij al zijn eigendommen toe aan een trust, waarvan de begunstigden onbekend zijn.

Volgens gerechtelijke documenten vertrouwde de miljardair zijn bezittingen, waarvan de waarde wordt geschat op zo’n 577 miljoen dollar, toe aan een trust dat de naam kreeg van ‘Trust 1953’, aldus de krant New York Post. Dat is een klassieke methode om de vertrouwelijkheid van de begunstigden te beschermen, zegt een advocaat in de krant. In het testament wordt geen enkele begunstigde bij naam genoemd.

Enkel de namen van de personen die belast zijn met de uitvoering van de nalatenschap worden vermeld. Het gaat om twee voormalige medewerkers van Epstein.

Door de constructie wordt het voor de slachtoffers vermoedelijk moeilijker om een schadevergoeding te krijgen.

Testament

In het testament wordt de enorme residentie in Manhattan van de zakenman - waar hij heel wat jonge meisjes, onder wie ook minderjarigen, zou hebben misbruikt - gewaardeerd op bijna 56 miljoen dollar, zijn ranch in New Mexico zou 17 miljoen waard zijn, zijn eigendom in de Parijse avenue Foch 8,6 miljoen en de twee eilanden in zijn bezit - Little St James Island of ook wel het pedofieleneiland genoemd, en het recent aangekochte Great St James Island - worden geschat op in totaal zo’n 85 miljoen.

Aan die vastgoedeigendommen moet nog voor ongeveer 307 miljoen dollar worden bijgerekend aan aandelen en andere investeringen, plus 56 miljoen in contanten. Zijn privévliegtuigen, -boten en auto’s zijn goed voor 18,5 miljoen.

Bewakers

De 66-jarige Epstein, die ervan beschuldigd wordt tientallen minderjarige meisjes te hebben misbruikt in zijn residenties in New York en Florida, werd enkele dagen geleden dood aangetroffen in zijn cel. Uit de resultaten van de autopsie bleek intussen dat de miljardair zelfmoord pleegde door ophanging.

Epstein zat vast in de federale gevangenis in Manhattan, een van de veiligste van het land. Hij was al eens onder strenge bewaking geplaatst wegens een eerdere zelfmoordpoging. Volgens de Amerikaanse media moest de toestand van de miljardair elk halfuur door de bewakers gecheckt worden, maar werd die procedure niet gevolgd. Ook zou de strengere bewaking die na de zelfmoordpoging was ingesteld, vroeger dan normaal weer zijn opgeheven.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.