Merkel niet onder indruk van nieuwe Brexit-brief Johnson
Angela Merkel Foto: Reuters
De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk haalt uit naar de Britse premier Boris Johnson na een brief om de Ierse backstop te schrappen. Ook van de Duitse kanselier Angela Merkel krijgt Johnson nul op het rekest.

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk is op Twitter erg duidelijk over de brief van de Britse premier Boris Johnson. Die vroeg nog een keer om de Ierse backstop, de noodoplossing voor de Ierse grenskwestie, te schrappen. Volgens Johnson is die noodoplossing ‘ondemocratisch’ en ‘in strijd met de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk’. Johnson stelde in zijn brief voor om de backstop te vervangen door 'het engagement om voor het einde van de overgangsperiode dergelijke regelingen zo verregaand als mogelijk in te voeren’. 

Tusk reageert streng: 'Wie zich tegen de backstop verzet en geen realistische alternatieven voorstelt, steunt in feite een nieuwe harde grens. Zelfs als ze dat niet toegeven', haalt Tusk uit. De Europese leiders blijven er dus bij dat de backstop absoluut nodig is. 'De backstop is een verzekering om een harde grens op het Ierse eiland te vermijden tenzij en tot wanneer er een alternatief is gevonden.'

Ook de Europese Commissie reageerde even later. 'De brief bevat geen legale, operationele oplossing om de terugkeer van een harde grens op het Ierse eiland te vermijden. Hij preciseert niet wat de alternatieven zouden kunnen zijn, en in feite erkent hij dat er geen garantie is dat dergelijke alternatieven operationeel zouden zijn tegen het einde van de overgangsperiode', aldus woordvoerster Natasha Bertaud.

'Nadenken'

De Duitse kanselier Merkel gooit de deur subtiel dicht. 'Wanneer we een praktische regeling gevonden hebben die het Goede Vrijdagakkoord respecteert en de grenzen van de interne markt definieert, hebben we de backstop niet meer nodig', zei ze in de marge van een onderhoud met de Scandinavische landen in Rejkjavik. 'We kunnen natuurlijk over praktische oplossingen nadenken, en we kunnen die ook op korte termijn vinden. Maar voor die tijd kunnen we het echtscheidingsakkoord niet openbreken', was ze duidelijk.

De Franse president Emmanuel Macron benadrukte al herhaaldelijk dat 31 oktober de voor de Britten de 'allerlaatste kans' is voor een brexit mét akkoord. Merkel lijkt achter de Franse leider te staan. De 27 lidstaten blijven verenigd in het standpunt, zei ze. 'Het is aan Groot-Brittannië om te beslissen welke weg het uit wil.'

'Niet herondelhandelbaar'

De Britse krant The Guardian schreef onmiddellijk na de publicatie van de brief al dat de EU niet onder de indruk was van de brief van Johnson. ‘Er is tweeënhalf jaar gediscussieerd. In die periode heeft de EU compromissen gesloten, ook over de backstop’, aldus een bron aan de krant. ‘Het terugtrekkingsakkoord is niet heronderhandelbaar en de backstop kan niet meer veranderen.’

De backstop stipuleert dat het volledige Verenigd Koninkrijk in de Europese douane-unie blijft, als er geen betere oplossing gevonden wordt om de herinvoering van grenscontroles tussen het Britse Noord-Ierland en de EU-lidstaat Ierland te vermijden. Johnson vreest echter dat die vangnetoplossing zijn land voor jaren kan vastketenen aan de douane-unie, en een lid van de douane-unie kan geen eigen vrijhandelsakkoorden sluiten.

Johnson verzond de brief minder dan 48 uur voor zijn gepland onderhoud woensdag in Berlijn met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Brit zal tijdens die ontmoeting waarschijnlijk lobbyen voor een heronderhandeling van het terugtrekkingsakkoord.

UK PM Letter to His Excelle... by The Guardian on Scribd