New Yorkse politieagent vijf jaar na dood Eric Garner ontslagen
Garner’s woorden ‘I can’t breathe’ groeiden uit tot een nationale slogan. Foto: EPA-EFE

Vijf jaar na de dood op de Afro-Amerikaan Eric Garner wordt Daniel Pantaleo, de politieagent die de dood in 2014 veroorzaakte, ontslagen. Dat heeft de New Yorkse politiecommissaris, James O’Neill, aangekondigd.

Nadat het ministerie van Justitie midden juli besloot Pantaleo niet te vervolgen, heeft de politiecommissaris, O’Neill, nu toch besloten de aanbeveling van de administratieve rechter te volgen. ‘Pantaleo kan niet meer op een efficiënte manier functioneren als politieman in New York’, zei O’Neill tijdens een persconferentie.

Volgens de betrokken rechter, Rosemarie Maldonado, was de uitleg die Pantaleo tijdens het onderzoek gaf ‘ongeloofwaardig en leugenachtig’. Ook de getuigenissen van de andere politieagenten vond ze ‘onbetrouwbaar’.

Verboden houdgreep

De feiten deden zich voor op 17 juli 2014. De New Yorkse politie wilde Garner, een vader van zes kinderen, arresteren voor het illegaal verkopen van sigaretten. Toen hij zich niet wilde laten boeien, hebben de agenten hem overmeesterd. Pantaleo gebruikte daarbij een houdgreep die de luchtpijp van de verdachte afsneed. Korte tijd later overleed Garner.

De feiten zorgden voor heel wat ophef in de VS, omdat beelden van het incident toonden dat Garner meerdere malen riep dat hij niet kon ademen. ‘Het gebruik van die houdgreep was roekeloos en in tegenspraak met de gedragscode voor een New Yorkse politieagent’, stelt O’Neill.

Garner’s woorden ‘I can’t breathe’ groeiden uit tot een nationale slogan tegen politiegeweld op de zwarte bevolking.