Hoofd van Amerikaans gevangeniswezen wordt overgeplaatst
De huidige directeur, Hugh Hurwitz, zal vervangen worden door Kathleen Hawk Sawyer Foto: AP

De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, heeft een herschikking aangekondigd van de top van het Federal Bureau of Prisons. De aankondiging komt in de nasleep van de zaak-Epstein, de miljardair die beschuldigd werd van kindermisbruik en eerder deze maand zelfmoord pleegde.

Eerder kondigde het ministerie al aan dat de huidige directeur, Hugh Hurwitz, zou overgeplaatst worden zo lang het onderzoek van de FBI loopt. Kathleen Hawk Sawyer zal voortaan de wetshandhavingsinstantie leiden. Hurwitz krijgt een andere rol binnen het agentschap.

De overplaatsing komt er op een moment dat de gevangenis in een slecht daglicht staat. De twee bewakers die Epstein bewaakten in de nacht dat die zich van het leven beroofde, vielen tijdens hun dienst in slaap. Beide bewakers maakten overuren omdat de gevangenis onderbemand zou zijn. Zij werden voorlopig geschorst.

Opvallend: Barr zei in zijn aankondiging niets over Jeffrey Epstein. Hij zou wel hebben aangekondigd dat er ‘ernstige onregelmatigheden’ in de gevangenis zouden hebben plaatsgevonden.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.