Reizigers blijven vliegen tussen Brussel en Amsterdam
Themabeeld Foto: Brussels Airport

Vanop Zaventem vliegt de Nederlandse maatschappij KLM momenteel vijf keer per dag van en naar Amsterdam. Het gaat om zogenoemde feedervluchten: passagiers worden naar de luchthaven Schiphol gevlogen, de hub van KLM in Amsterdam, waar ze overstappen op een langeafstandsvlucht, of omgekeerd.

In 2018 hebben 277.787 mensen het vliegtuig genomen tussen Brussel en Amsterdam, de kortste route vanop Brussels Airport. Het aantal reizigers lag ook 8,4 procent hoger dan in 2017, hoewel dergelijke korte vluchten regelmatig onder vuur komen te liggen omwille van hun klimaatimpact. Met 277.787 reizigers staat Amsterdam op de 28ste plaats van de populairste bestemmingen.

Schiphol en Brussels Airport liggen in vogelvlucht op maar ongeveer 150 kilometer van elkaar, een vlucht duurt soms maar 22 minuten. In Nederland was er eerder dit jaar een meerderheid in de Tweede Kamer om de vliegverbinding tussen Amsterdam en Brussel af te schaffen, maar zover kwam het uiteindelijk niet. Zo’n verbod zou indruisen tegen de Europese vrijemarktregels, zei de bevoegde minister. Bij ons pleitte onder meer de partij Groen al dat ‘kortere vluchten plaats moeten maken voor (internationaal) treinverkeer’.

Trein

De trein is op dit moment nog geen alternatief. In het station van Brussels Airport stoppen momenteel bijvoorbeeld geen hogesnelheidstreinen. Wie met de Thalys vanuit Parijs of Amsterdam naar Zaventem wil gaan moet overstappen in Brussel-Zuid. Thalys heeft ook niet onmiddellijk plannen om zijn treinen te laten stoppen op de luchthaven. Dat zou de reistijd voor de andere reizigers te veel verlengen, klonk het eerder al. De Beneluxtrein (IC Amsterdam-Brussel) stopt wel in Schiphol en Brussels Airport, maar de reistijd tussen beide luchthavens bedraagt meer dan twee uur.

Spanje populairst

Spanje is veruit de populairste bestemming vanuit Brussels Airport. Van de 25,7 miljoen passagiers die Brussels Airport in 2018 over de vloer kreeg, vlogen er ruim 4,1 miljoen van of naar Spanje. Naar Italië vlogen ruim 1,9 miljoen reizigers, Duitsland kreeg 1,8 miljoen reizigers over de vloer vanuit Brussels Airport.

Bijna de helft van de Spanje-reizigers trekt naar of komt van Madrid en Barcelona. Dat zijn de twee populairste steden waarmee Brussels Airport verbonden is (met respectievelijk 1 miljoen en 940.000 passagiers). Op drie staat de Portugese hoofdstad Lissabon (734.000).

Bijna vier op de vijf reizigers (ruim 20 miljoen) maken van Brussels Airport gebruik voor een Europese vlucht, de rest (5,5 miljoen) vliegt intercontinentaal. Op die intercontinentale vluchten is New York de populairste bestemming (473.000 reizigers in 2018, of 8,5 procent van de langeafstandsreizigers), voor Dubai (343.000) en Tel Aviv (288.000).

Londen, 300 kilometer in vogelvlucht, is de vijfde bestemming vanuit Zaventem (688.333 reizigers in 2018), Frankfurt, 350 kilometer in vogelvlucht, staat op plaats 8 (589.109 passagiers). Parijs, een vlucht van circa 250 kilometer, staat dan weer niet in de top 30 van populairste bestemmingen.

De cijfers komen uit de publicatie ‘BRUtrends’, een jaarlijks overzicht van de belangrijkste cijfers en tendenzen van Brussels Airport.