'Ex-president Soedan kreeg miljoenen dollars van Saudi-Arabië'
De Soedanese ex-president al-Bashir zat tijdens de rechtszitting in een metalen kooi. Foto: REUTERS

In de Soedanese hoofdstad Khartoem is maandag het proces van start gegaan tegen Omar al-Bashir. De gewezen president van Soedan, die drie decennia lang aan de macht was, moet terechtstaan voor corruptie. Op de eerste procesdag verklaarde een politieagent dat al-Bashir tijdens het onderzoek zou toegegeven hebben dat hij miljoenen dollars kreeg van de Saudi's.

Omar al-Bashir, die op 11 april door volksprotesten gedwongen werd om afstand te doen van de macht, werd maandagmorgen onder begeleiding van een imposant militair konvooi naar de rechtbank in Khartoem gebracht. Familieleden die hem er opwachtten, schreeuwden 'Allahu Akbar' (Allah is groot) toen al-Bashir zijn opwachting maakte. 

De 75-jarige ex-president moet zich verantwoorden voor het bezit van ‘grote hoeveelheden lokaal en buitenlands geld’ en van ‘illegale giften’. Zo zei een politieagent op de eerste procesdag dat al-Bashir tijdens het onderzoek zou toegegeven hebben dat hij miljoenen Amerikaanse dollars heeft gekregen van Saudi-Arabië. Concreet zou het gaan om een schenking van 25 miljoen dollar van de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman. Daarnaast zou de voormalige Saudische koning Abdullah in totaal 65 miljoen dollar hebben overgemaakt naar rekeningen van al-Bashir.

Al-Bashir luisterde vanuit een metalen kooi onbewogen naar de getuigenis. Zijn advocaat ontkende na de zitting de belastende verklaring tegen aanwezige journalisten. 'Het is niet vreemd dat staatshoofden beschikken over buitenlandse valuta', zei hij. 'Maar voor corruptie bestaat geen enkel bewijs.'

Abdel Fattah al-Burhan, de leider van de militaire overgangsraad in Soedan, had eind april echter al verklaard dat in de ambtswoning van de vroegere president in Khartoem een grote hoeveelheid geld was aangetroffen. Omgerekend zou het gaan om een bedrag van meer dan 102 miljoen euro.

Overgangsperiode

De rechtszaak startte met de vraag aan al-Bashir naar zijn huidige verblijfsplaats. 'Voorheen de legerbasis, maar nu de gevangenis van Kobar', zei de ex-president. Tijdens zijn schrikbewind heeft al-Bashir zelf duizenden critici naar die gevangenis gestuurd. Al-Bashir werd in mei ook al beschuldigd van het oproepen tot geweld tegen demonstranten en medeplichtigheid aan hun dood.

De start van het proces komt er een dag nadat de regerende militaire raad en de leiders van de protestbeweging zaterdag de langverwachte ‘grondwettelijke verklaring’ ondertekenden. Met die verklaring wordt de overgangsperiode tot de verkiezingen geregeld.

Oorlogsmisdaden

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft al in 2009 een arrestatiebevel tegen al-Bashir uitgevaardigd. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en volkerenmoord in de regio Darfoer.

Na de rechtszitting werd een klein aantal familieleden van al-Bashir toegelaten tot de metalen kooi waarin hij zat, om met hem te praten. De volgende rechtszitting staat gepland voor zaterdag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig