Tom Dumoulin trekt van Team Sunweb naar Jumbo-Visma
Foto: BELGAIMAGE

Tom Dumoulin verlaat na dit wielerseizoen Team Sunweb. Hij trekt naar het Nederlandse Jumbo-Visma. De ploeg bevestigde de komst van de Nederlandse tijdrijder en ronderenner. Dumoulin tekent voor drie jaar bij de ploeg van Wout van Aert.

Sunweb bevestigde de breuk met de Giro-winnaar van 2017 via Twitter: 'Na een geweldige tocht van acht jaar en ontelbare successen zullen Team Sunweb en Tom Dumoulin hun eigen weg gaan na 2019', klinkt het. Niet veel later kondigde Jumbo-Visma de komst van Dumoulin aan.

Met pijn in het hart

'Als renner ga je altijd op zoek naar het hoogste', reageert Dumoulin. 'Je vraagt jezelf voortdurend af of je op de juiste plaats zit. Er is altijd interesse geweest van andere teams. Dat is normaal. Maar de omstandigheden bij Sunweb hebben er altijd voor gezorgd dat ik ben gebleven. Na de teleurstelling niet te hebben kunnen starten in de Tour heb ik na lang nadenken besloten dat het goed was opnieuw te beginnen in een nieuwe omgeving. Ik wilde focussen op nieuwe teams. Er waren een aantal mooie aanbiedingen en het leek mij het juiste moment één van hen in overweging te nemen.'

'Het doet pijn het team te verlaten', bekent de Nederlander. 'Mijn hart ligt bij deze ploeg en we hebben samen zaken bereikt, waar ik heel trots op ben. We hebben bewezen dat het mogelijk is samen een grote ronde te winnen. Ik heb er ook geen twijfels bij dat dit in de toekomst nog had kunnen lukken. Ik besef dat het gras aan de overkant niet altijd groener is, maar ik wil de kans grijpen om mijn horizon te verruimen en de mogelijkheden bij een nieuw team te ontdekken.'

Tom Dumoulin trekt van Team Sunweb naar Jumbo-Visma
Foto: EPA-EFE

Ongelukkig jaar

De 28-jarige Dumoulin beleeft een bijzonder ongelukkig jaar nadat hij in 2017 nog de Giro won en wereldkampioen tijdrijden werd en vorig jaar zowel in de Giro als in de Tour als tweede eindigde. Dit jaar won hij geen enkele wedstrijd. Zijn keuze te mikken op het klassement van de Giro pakte door pech verkeerd uit. In de vierde etappe kwam hij ten val door toedoen van de Italiaan Salvatore Puccio. Dumoulin stapte een dag later nog wel op de fiets, maar hield het na een paar kilometer met een pijnlijke knie voor gezien.

De ernst van de blessure werd vervolgens onderschat. Dumoulin ging naar de Dauphiné om zich in vorm te rijden voor de Tour de France, maar hij bleek allerminst topfit. Na zes etappes hield hij het voor gezien waarna er een ‘lichte ingreep’ volgde waarbij een stukje grind uit zijn linkerknie werd verwijderd. Meteen daarna zou hij op hoogtestage gaan, maar Dumoulin keerde, op weg naar de Alpen, om. Begin augustus raakte bekend dat de Nederlander ook past voor de Vuelta.