Trump keurt verkoop F-16’s aan Taiwan goed
Trump bezorgt de relatie met China een nieuwe deuk. Foto: AFP

De Amerikaanse president bevestigde zondag dat hij instemt met de verkoop van F-16-gevechtsvliegtuigen aan Taiwan. Daarmee bezorgt Donald Trump de al broze relatie met China een nieuwe deuk.

De deal wordt de grootste en meest opmerkelijke verkoop van wapentuig aan Taiwan van de afgelopen jaren en zet kwaad bloed in China. Peking erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet en beschouwt het eiland als een afvallige provincie.

Trumps timing kon bovendien niet veel slechter. Ondanks de recente hoop op dooi, woedt er nog steeds een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Verder heerst er al wekenlang politieke onrust in het pro-democratische Hongkong. De Amerikaanse president uitte vorige week nog zijn bezorgdheid over mogelijk geweld van Chinese zijde om de opstand neer te slaan. Chinese staatsmedia insinueren dan weer dat de protesten het resultaat zijn van buitenlandse - lees: Westerse - complotten.

Volgens Trump zal Taiwan de F-16’s ‘op een zeer verantwoorde manier gebruiken.’ De deal, ter waarde van 8 miljard dollar, is een opsteker voor de VS. Hij zal voor heel wat extra jobs zorgen in de Verenigde Staten, aldus de president. Het akkoord wacht nu nog op groen licht van het Congres.