Iraanse olietanker vertrokken uit Gibraltar
De tanker Grace I werd omgedoopt tot Adrian Darya Foto: REUTERS

De Iraanse olietanker die ruim zes weken in Gibraltar aan de ketting lag en de aanleiding vormde voor een diplomatieke rel tussen Londen en Teheran, heeft zondagavond laat het Britse gebied verlaten.

Dat heeft de openbare zender Gibraltar Broadcasting Corporation (GBC) gemeld. Op videobeelden is inderdaad te zien dat het schip wegvaart.

Gibraltar legde de olietanker op 4 juli met hulp van Britse troepen aan de ketting op verdenking van transport van olie naar Syrië. Een dergelijke daad druiste immers in tegen de Europese sancties tegen Syrië.

Iran nam snel revanche: de Iraanse commando’s onderschepten de Britse tanker Stena Impero in Omaanse wateren. Na de entering van de tanker onder Britse vlag vonden er in alle stilte onderhandelingen plaats tussen Londen en Teheran.

De tanker kreeg donderdag de toestemming om te vertrekken, nadat Teheran verzekerde dat de 2,1 miljoen vaten olie niet aan Syrië zouden worden geleverd.

De VS hadden Gibraltar nochtans gevraagd om de olietanker tegen te houden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie schreef een bevel voor inbeslagname uit op basis van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Het antwoord van Gibraltar luidde echter dat de Europese regelgeving ‘verbiedt specifiek bepaalde Amerikaanse wetten toe te passen’. De sancties tegen Iran zouden hieronder vallen.

Het schip, Grace I, dat onder Panamese vlag voer, kreeg een nieuwe naam, Adrian Darya. Het vaart nu verder onder Iraanse vlag.