De Amerikaanse president Donald Trump bevestigt nu ook zelf dat hij interesse heeft om Groenland te kopen van Denemarken. Hij benadrukt dat het 'geen prioriteit' is.

'In feite een grote vastgoeddeal'. Zo omschrijft Trump de interesse in Groenland. Hij onderstreept dat Groenland 'strategisch interessant is' voor de Verenigde Staten maar dat het 'geen prioriteit is'. Dat zei de Amerikaanse president aan de pers toen hij terugkeerde van een golftrip. Trump beweert dat hij Denemarken zou helpen door de transfer, want volgens hem kost Groenland hen nu jaarlijks 700 miljoen dollar.

Eerder bevestigde Larry Kudlow, economisch adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, al aan Fox News dat Trump interesse heeft om Groenland te kopen. ‘Ik zeg alleen maar dat de president, die iets afweet van vastgoed, de aankoop van Groenland wil bekijken’, zei Larry Kudlow zondag aan Fox News.

 

 

‘Groenland is van Denemarken. Denemarken is een bondgenoot’, merkte Kudlow op. ‘Het is een interessant verhaal. Het ontwikkelt zich. We bekijken het. We weten het niet’, aldus de adviseur.

‘Niet te koop’

De Wall Street Journal meldde vorige week dat Trump nadacht over de aankoop van het gebied en aan adviseurs had gevraagd de kwestie te bekijken. ‘Groenland staat niet te koop’, zo had de Deense regering gereageerd. Trump brengt volgende maand een bezoek aan Denemarken.

Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten het eiland willen kopen. In de 20ste eeuw kwam de vraag, maar Denemarken weigerde. Groenland geniet van een grote autonomie, maar Denemarken blijft bevoegd voor Buitenlandse Zaken, Defensie en het monetaire beleid.

De Deense premier Mette Frederiksen benadrukte zondag dat ‘Groenland niet te koop’ is. ‘Ik hoop dat dit niet ernstig bedoeld is’, zei ze volgens een lokale krant aan verslaggevers die om een reactie vroegen.

‘Het is een absurde discussie en Kim Kielsen (de premier van Groenland) heeft uiteraard duidelijk gemaakt dat Groenland niet te koop is en daar eindigt het’, zei Frederiksen aan de Deense openbare zender DR. ‘Anderzijds zijn er echt heel wat andere zaken die we met de Amerikaanse president zouden willen bespreken’, voegde ze eraan toe.