Nafi Thiam verbetert twee keer Belgisch record verspringen
Nafi Thiam op de Golden League-meeting Foto: Action Images via Reuters

Olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam heeft op de Golden League-meeting in het Britse Birmingham tweemaal haar eigen nationale record in het verspringen verbeterd. De nieuwe topprestatie staat op 6m86.

Voor het eerst in haar carrière nam Nafi Thiam, in volle voorbereiding op het WK zevenkamp later dit jaar, het in Birmingham op tegen de wereldtop in het verspringen. Haar eerste poging was met 6m44 degelijk, bij haar tweede poging sprong ze ondanks een tegenwind van 0.3 meter per seconde naar een nationaal record van 6m74. Ze bracht het record op 23 juni tijdens een zevenkamp in het Franse Talence op 6m67. En bij de derde beurt? Daar deed Thiam gewoon nóg straffer. Ze vloog, met een meewind van 0.9 meter per seconde, naar 6m86.

Zich verbeteren deed Nafi Thiam niet meer, al was haar reeks wel uiterst regelmatig met nog sprongen van 6m66 en 6m52 (en een afsluitende ongeldige poging). Thiam won de competitie, met een centimeter voorsprong op de Servische Ivana Spanovic en de Britse Katarina Johnson-Thompson, haar grote meerkamprivale.

Thiam mag in theorie dankzij haar 6m86 op zowel het WK atletiek in Doha als de Olympische Spelen in Tokio aan het verspringen deelnemen. Op de wereldranglijst in het verspringen van dit seizoen klimt Thiam naar de negende plaats. 

Eerder al plaatste Nafi Thiam zich voor de Spelen en het WK op zowel de zevenkamp als het hoogspringen. Maar dat ze een tweede discipline op zich neemt, is ondenkbaar. Op het WK in Doha valt het hoogspringen voor de zevenkamp, het verspringen komt de dag na haar favoriete discipline. Volgend jaar, op de Spelen, valt het verspringen net voor de zevenkamp. Ondenkbaar dus dat Thiam enig risico zou nemen. Het hoogspringen valt zelfs samen met de tweede dag van haar meerkamp. Ook al is Nafi Thiam wereldtop in meerdere disciplines: we zullen haar op beide competities slechts in één nummer zien.