Open Arms weigert Spaans aanbod, 'noodsituatie is te groot'
Foto: REUTERS

Spanje heeft zondag aangeboden het reddingsschip Open Arms, met aan boord meer dan honderd migranten, op te vangen in de haven van Algeciras, Maar de organisatie bedankt omdat de 'noodsituatie aan boord te groot is'.

Het aanbod komt van de waarnemende socialistische premier Pedro Sanchez. ‘Ik heb verordend de haven van Algeciras voor de opvang van Open Arms te activeren’, zo staat in de tekst. ’Spanje handelt altijd in humanitaire noodgevallen.’

Madrid gewaagt van een ’noodsituatie aan boord’ en de ’onbegrijpelijke beslissing van de Italiaanse autoriteiten en in het bijzonder minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini om alle havens te sluiten’ voor ngo’s die migranten op zee redden.

Maar die noodsituatie grijpt Open Arms nu net aan om te zeggen dat het niet toelaat om naar Spanje te varen. 'De vluchtelingen moeten nu van boord', zegt Oscar Camps, de stichter van Open Arms. 'We kunnen onmogelijk nog vijf dagen lang naar Algeciras varen met een onhoudbare situatie aan boord.

Tegelijkertijd ontkent Salvini dat de situatie 'onhoudbaar ' is. 'Ze vragen ons de zieken en minderjarigen van boord te laten en die blijken dan niet ziek en minderjarig te zijn. We hebben de medische urgentie gecheckt en die is er niet', houdt hij vol. En zo blijft een oplossing voor Open Arms uit.

Het schip van de Spaanse ngo Proactiva Open Arms bevindt zich voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Aan boord bevinden zich nog 107 geredde migranten, die daar al 2,5 maanden zijn. Een dertigtal niet-begeleide minderjarigen mochten zaterdag al het schip verlaten.

Zes landen, waaronder Spanje, hadden eerder aangeboden migranten op het reddingsschip op te vangen.