De spectaculaire afbraak van drie koeltorens in Oxfordshire veroorzaakte een explosie waardoor zondagochtend zeker 40.000 gezinnen zonder stroom kwamen te zitten. Enkele hoogspanningsmasten in de buurt van de koeltorens zouden vuur hebben gevat. Een eerste fase van de afbraak in 2014 liep ook al mis. Toen kwamen vier mensen om het leven.

In Oxfordshire, in het zuidoosten van Engeland, kwamen de ruim honderd meter hoge koeltorens van Didcot Power Station - die tussen 1970 en 2013 stroom produceerden - synchroon naar beneden na gecontroleerde explosies aan de grond. Door de explosie vatten echter ook enkele hoogspanningsmasten in de buurt vuur, zo bleek uit beelden die toeschouwers deelden op Twitter.

Energiebedrijf Scottish and Southern Electricity Networks (SSEN) bevestigde dat minstens 40.000 van zijn klanten in South Moreton, North Moreton, Didcot en de omliggende gebieden getroffen waren door een storing in het hoofdnetwerk. De gezinnen hebben ondertussen weer stroom.

Drie andere koeltorens werden al in 2014 gesloopt, maar de klus kon toen niet worden voltooid. Een ketelhuis van tien verdiepingen stortte toen in, waarbij vier mannen werden gedood. Het duurde meer dan zes maanden voordat hun lichamen konden worden geborgen. Het onderzoek, dat nog steeds loopt, wijst naar doodslag als gevolg van grove nalatigheid.

De 200 meter hoge schoorsteen op de site, een van de hoogste bouwwerken van Groot-Brittannië, blijft tot de herfst staan en wordt daarna ook gesloopt.