Meer dan miljoen Hongkongers op straat, beweren organisatoren
Foto: REUTERS

Boze Hongkongers, veelal uitgedost in zwart, trotseerden zondag de regen voor een zoveelste massabetoging in Hongkong voor democratische hervormingen. De organisatoren spreken van 1,7 miljoen deelnemers. .

De betoging was verboden en het regende hevig. Toch waren alle straten rondom het Victoria Park, waar verzamelen was geblazen, volledig overspoeld. Er trok een stoet van meer dan vijf kilometer lang doorheen de zakenwijk van Hongkong. Naast protestborden hadden vele demonstranten ook paraplu’s bij zich om zich te beschermen tegen de zware regenval. Volgens het Civil Human Rights Front, dat de protestactie organiseerde, daagden meer dan 1,7 miljoen mensen op om te betogen. Daarmee zou de mars van vandaag een van de grootste geweest zijn totnogtoe. De politie gaf nog geen cijfers vrij. 

Het Civil Human Rights Front, dat de voorbije weken protestacties organiseerde waar miljoenen Hongkongers aan deelnamen, heeft een oproep gelanceerd voor een ‘vredige, rustige en niet gewelddadige’ demonstratie. Voorlopig verloopt alles rustig. Eerdere protesten mondden uit in gewelddadige confrontaties met de politie, die met traangas en rubberkogels de menigte uiteen trachtte te drijven.

Het protest is al aan zijn elfde week toe. ‘Hongkongers zijn het beu om te protesteren, dit is echt het laatste dat we willen doen. Het is vreselijk warm en het regent: alleen opdagen is al een marteling’, vertelde de 24-jarige student Jonathan voor aanvang aan Reuters. ‘Maar we moeten hier zijn omdat we geen andere keuze hebben. We moeten doorzetten tot de overheid eindelijk het respect toont dat we verdienen.’

‘We zijn hier voor onze toekomst, we doen het voor de tieners’, zegt de 60-jarige Frances Chan, een journaliste op rust. Volgens haar is het een kleine minderheid demonstranten die geweld gebruikt, en alleen maar onder druk van de autoriteiten en de politie. ‘We willen alleen vrede en vrijheid. Als de overheid naar onze vijf eisen zou luisteren, zal de rust snel weerkeren.’

Zaterdag waren er ook al verschillende protestacties gepland. Er was ook een demonstratie die de overheid steunt. Volgens de organisatie daagden daarvoor 476.000 mensen op, de politie hield het aantal deelnemers op ruim 100.000.

Leiders rechtstreeks verkiezen

De aanhoudende manifestaties dagen het gezag van Peking uit over de voormalige Britse kolonie, die sinds 1997 weer onder Chinees gezag staat. Het principe van ‘één land, twee systemen’ bepaalt dat Hongkong een hoge graad van ­autonomie heeft tegenover het Chinese vasteland, met een onafhankelijke rechtspraak en een vrije pers. Maar critici wijzen erop dat ze de vrijheid van Hongkong snel zien afbrokkelen.

De actievoerders eisen onder meer democratische hervormingen die de inwoners van Hongkong in staat zouden stellen hun leiders rechtstreeks te verkiezen. Protestgroepen hebben gezworen te blijven strijden tot hun eisen ingewilligd zijn.

Meer dan miljoen Hongkongers op straat, beweren organisatoren
Foto: REUTERS
Meer dan miljoen Hongkongers op straat, beweren organisatoren
Foto: REUTERS