Meer dan 4.000 mensen geëvacueerd na bosbranden Gran Canaria
Foto: REUTERS

Op het Spaanse vakantie-eiland Gran Canaria is opnieuw een bosbrand uitgebroken. Een toeristische site en een luxehotel moesten zaterdag ontruimd worden, in totaal werden al meer dan 4.000 mensen geëvacueerd uit een toeristische zone.

De raad van het eiland maakte bekend dat het Kruis van Tejada, een populaire bergsite, geëvacueerd werd, net zoals een luxehotel in de buurt. Even later werd ook het centrum van het dorp Tejeda ontruimd.  De bosbrand heeft sinds zaterdag al bijna 1.500 hectare vernield. 

Het vuur is 'uiterst hevig' en is 'niet omschreven, niet gestabiliseerd en niet onder controle', deelde de president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, mee.

Meer dan 600 brandweerlui en elf blusvliegtuigen bestrijden de brand. De watervliegtuigen zijn niet beschikbaar omdat ze uitgestuurd zijn naar het Spaanse vasteland, duizend kilometer verder. Een tiental wegen moesten worden afgezet. De weersomstandigheden zijn ongunstig, met sterke wind en hoge temperaturen. 'De komende uren zijn erg belangrijk, want de weersvoorspellingen voor de nacht zijn niet goed', aldus nog Torres.

Vijf dagen geleden slaagde de brandweer erin een andere brand in dezelfde zone van het eiland te bedwingen. Ook toen moesten honderden mensen de regio verlaten. De autoriteiten waarschuwden er al voor dat de brand opnieuw kon aangewakkerd worden door de hevige wind.