Michael Gove: 'We zijn beter dan tevoren voorbereid op een no-deal'
Archiefbeeld van Brexit-protest Foto: epa-efe
'Hobbels in de weg zullen er sowieso zijn', zegt Michael Gove, de minister verantwoordelijk voor de Brexitplanning. 'Maar we zijn beter dan tevoren voorbereid om een no-deal.'

De Britse premier Boris Johnson zal woensdag in Berlijn een onderhoud hebben met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en donderdag met de Franse president Emmanuel Macron. 'Hij zal vol goede wil met de leiders van de EU praten om tot een akkoord te komen', zegt Gove.

Maar tegelijkertijd moet hij toegeven dat een no-deal het basisscenario is waarmee de Britse regering rekening houdt. Hij doet er dan ook alles aan om de gevolgen daarvan te minimaliseren. 'Sommige bezorgdheden over een no-deal zijn overdreven', zegt hij.

Hij reageert daarmee op de regeringsdocumenten die vandaag in de Sunday Times lekten. Daarin wordt gewaarschuwd voor een tekort aan voedsel, medicijnen en brandstof. Verder gaat de regering er ook vanuit dat er chaos zal zijn in de Britse havens, dat de sociale kosten zullen stijgen, dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland en dat er protesten in het hele land zullen uitbreken. Het rapport, dat de meest waarschijnlijke effecten van Brexit zonder akkoord opsomt, is opgesteld door de Cabinet Office, die de eerste minister ondersteunt.

Door het rapport te minimaliseren probeert Gove niet alleen de Britten te sussen, maar ook de onderhandelingspositie van Johnson gaaf te houden. De Europese Unie zegt al maanden dat het fel bevochten akkoord dat met de Britse regering gesloten werd, niet opnieuw opengebroken kan worden.De economische rampspoed die dat voor Europa zou betekenen is het enige wapen dat Johnson in handen heeft om Europa toch tot bewegen aan te zetten. Of eerder had, want na het uitgelekte rapport schiet van dat wapen niet veel meer over nu is gelekt dat de chaos eerder Groot-Britannië bedreigt.

Brief

Intussen hebben meer dan honderd Britse parlementsleden in een brief premier Boris Johnson opgeroepen om het parlement onmiddellijk samen te roepen, tijdens de vakantieperiode, om nog verder over de Brexit te debatteren. Het parlement is nog tot 3 september in vakantie, maar de parlementairen willen vroeger samenkomen aangezien de Brexit gepland is op 31 oktober.

'Ons land staat op de rand van een economische crisis, terwijl we afstevenen op een Brexit zonder akkoord', schrijven de ondertekenaars van de brief, die allemaal tegen de Brexit zijn. 'We staan voor een nationale crisis en het parlement moet onmiddellijk bijeengeroepen worden.'

Johnson is vastberaden om het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie te laten stappen, ook al slaagt hij er niet in om het plan van zijn voorganger Theresa May met Brussel te heronderhandelen.