Minstens zestig doden bij aanslag op trouwfeest in Kabul, IS eist aanslag op
Foto: REUTERS

Bij een explosie in een trouwzaal in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zaterdag minstens 63 doden en 182 gewonden gevallen. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist.

Dat melden de autoriteiten zondag. ‘Onder de slachtoffers zijn ook vrouwen en kinderen’, laat de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Nasrat Rahimi, weten.

Een woordvoerder van de Taliban, Zabihullah Mujahid, heeft via een bericht op WhatsApp de betrokkenheid van zijn organisatie ontkend. Hij veroordeelt ook de aanslag.

Volgens Binnenlandse Zaken vond de ontploffing zaterdagavond omstreeks 22.40 uur lokale tijd plaats (20.10 uur in België). Een getuige vertelde hoe de explosie zich voordeed in het gedeelte van een feestzaal waar vooral mannen bijeen waren.

‘Iedereen liep roepend en huilend naar buiten. De zaal hing vol rook. Bijna iedereen die bij de mannen aanwezig was, is dood of gewond’, zei Mohammad Farhag, die zich op het ogenblik van de ontploffing in een andere ruimte bevond.

De aanslag is al de zeventiende dit jaar in Kabul en de op een na dodelijkste sinds het begin van de maand augustus.

Bermbom

Zondag heeft een bermbom  in de Noord-Afghaanse provincie Balkh aan zeker tien mensen het leven gekost. De explosie deed zich omstreeks 6 uur lokale tijd (3.30 uur in België) voor toen een auto over de bom reed. De slachtoffers zijn allen burgers, mogelijk zijn er meer dan tien doden te betreuren.

Het geweld vindt plaats terwijl de Verenigde Staten en de Taliban een akkoord proberen te sluiten dat de weg moeten openen naar vredesonderhandelingen tussen de Afghaanse regering en de islamistische organisatie. Volgens Amerikaanse bronnen is zo’n akkoord nakend, maar moeten er nog enkele punten uitgeklaard worden.