Situatie aan boord van reddingsschip Open Arms wordt ‘onhoudbaar’, niet-begeleide minderjarigen mogen van boord
Foto: REUTERS

De omstandigheden waarin de migranten bijeen gepakt zitten op het ngo-schip Open Arms worden stilaan ‘onhoudbaar’. Dat zegt Oscar Camps van de Spaanse ngo die de migranten met het schip uit het water van de Middellandse Zee heeft gehaald. De Italiaanse autoriteiten verbieden het schip aan te meren. 27 niet-begeleide minderjarigen kregen wel toestemming om het schip te verlaten.

Onder de 134 passagiers op het voor de kust van Lampedusa gestrande ngo-schip Open Arms wordt voortdurend gevochten en ruziegemaakt, zegt Camps zaterdag in een video op Twitter. De spanning is volgens hem niet meer te houden.

Het is met name de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini die de migranten Italië niet wil binnenlaten. Hij maakte zaterdag geen aanstalten om van gedacht te veranderen. Hij beschuldigt de ngo Open Arms ervan ‘een politieke, en geen humanitaire strijd’ te voeren en Italië met migranten te willen overspoelen. Volgens premier Giuseppe Conte zijn zes Europese landen nochtans bereid de migranten van Italië over te nemen.

Ondertussen krijgen 27 niet-begeleide minderjarigen wel toestemming om van boord te gaan. In een open brief aan de partijloze regeringsleider heeft Salvini gezegd dat hij dat zal toelaten, "tegen zijn wil" en enkel omdat het hem is gevraagd. De kustwacht van Lampedusa zal de minderjarige vluchtelingen evacueren. De volwassenen en begeleide minderjarigen moeten wel aan boord blijven.

De voorbije 48 uur kregen dertien migranten al de toestemming om het schip te verlaten omdat ze zwaar ziek zijn, maar Salvini beschuldigt hen er nu van de Italiaanse autoriteiten te hebben voorgelogen.

Intussen blijven migranten verwoede pogingen ondernemen om Europa te bereiken. De Libische kustwacht onderschepte dinsdag 278 mensen voor de kust van Tripoli, zo maakte hij zaterdag bekend. In Griekenland arriveerden tussen vrijdag- en zaterdagochtend dan weer meer dan 300 mensen die vanuit Turkije de Egeïsche Zee zijn overgestoken.