Het is zaterdagavond onrustig in de straten van Hongkong, waar opnieuw actie wordt gevoerd voor democratische hervormingen. Nadat nieuwe protesten eerst vreedzaam leken te verlopen, zijn actievoerders en ordetroepen opnieuw in een kat-en-muisspel verwikkeld geraakt. Van nieuw geweld is voorlopig nog geen sprake.

Hongkong beleeft zijn elfde weekend van protesten. Honderdduizenden mensen trokken zaterdag de straat op, volgens de krant South China Morning Post gaf de politie toestemming voor drie manifestaties op zaterdag. Aan een eerste actie namen duizenden leerkrachten deel die hun steun willen betuigen aan de hoofdzakelijk jonge actievoerders.

Die betoging verliep vreedzaam, maar zaterdagavond loopt de spanning in Hongkong weer op. Vooral in de omgeving van een politiekantoor in het district Mong Kok is het onrustig. Actievoerders gooien er eieren naar de politie en beschijnen de agenten met laserstralen.

Intussen roept de Europese Unie op tot kalmte. In een zaterdag gepubliceerde verklaring zegt Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini dat terughoudendheid cruciaal is. Ze betreurt de 'gewelddadige incidenten' van de afgelopen dagen en weken en roept op tot de-escalatie.

De protesten in de voormalige Britse kroonkolonie begonnen uit onvrede met een voorstel om de uitlevering van verdachte misdadigers aan China te vergemakkelijken. Na meer dan twee maanden van aanhoudende manifestaties is de protestbeweging uitgegroeid tot een roep om meer democratie in wat sinds 1997 een bijzondere administratieve regio van China is.

Rellen

Het Hongkongse parlementslid Claudia Mo, dat mee ijvert voor democratische hervormingen, hoopt dat er zondag minstens één miljoen mensen de straat opkomen. De politie zette het licht op groen voor een bijeenkomst in een groot park, maar weigert voorlopig een nieuwe manifestatie in de straten van Hongkong. Dit verbod werd de voorbije weken meermaals in de wind geslagen, waarna het telkens tot rellen kwam tussen boze manifestanten en de politie.

Het is ook uitkijken of China laat begaan. De voorbije week werd duidelijk dat Chinese troepen zich verzameld hebben in en rond een groot stadion in Shenzhen, een metropool die vlakbij de grens met Hongkong ligt.