Pukkelpop-organisatie verontschuldigt zich voor misverstanden rond vlaggen
Foto: maarten de bouw

Na overleg met Hasselts burgemeester Steven Vandeput (N-VA) heeft de organisatie van Pukkelpop zich verontschuldigd voor 'de misverstanden die zouden kunnen zijn ontstaan na het verwijderen van vlaggen op de camping'. N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover had excuses geëist nadat het festival de Vlaamse vlag met volledig zwarte leeuw 'een collaboratievlag' had genoemd.

'Pukkelpop is een festival waar iedereen welkom is ongeacht geslacht, taal, politieke overtuiging, religie, levensbeschouwing, handicap, beperking, leeftijd, seksuele gerichtheid, raciale of etnische oorsprong', klinkt het bij het muziekfestival in Kiewit. 'De organisatie verwerpt echter elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag ten opzichte van festivalbezoekers. De veiligheid van de Pukkelpoppers is voor ons prioritair.'

Nadat klimaatactiviste Anuna De Wever en haar vriendinnen op de camping van Pukkelpop waren lastiggevallen en bedreigd door jongens met Vlaamse vlaggen, liet de organisatie van het muziekfestival in Kiewit een twintigtal Vlaamse strijdvlaggen weghalen. Op die vlag heeft de leeuw in tegenstelling tot de officiële vlag geen rode, maar zwarte tong en klauwen. ‘Die vlaggen horen hier niet thuis’, oordeelde de organisatie.

Maar dat ze de strijdvlaggen benoemden als 'collaboratievlaggen' is bij N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover in het verkeerde keelgat geschoten. Hij eiste zaterdag publieke verontschuldigingen van Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine.

‘Uw organisatie criminaliseert mij en talloze Vlamingen door ons in verband te brengen met het naziregime’, schrijft De Roover zaterdag in een open brief op Facebook. ‘Wanneer ik bij een volgende gelegenheid weer de zwartgele Vlaamse Leeuw aan mijn gevel hang, zouden mensen daar op het gezag van uw organisatie uit kunnen opmaken dat ik aanhanger ben van het nationaalsocialisme of de collaboratie met het Hitlerregime goedkeur.’

‘Ik verwacht dat u zich namens uw organisatie publiek verontschuldigt bij mij en al die andere mensen die de zwartgele Vlaamse Leeuw wel eens hijsen en dat u publiek verklaart dat de totaal onhistorische kwalificatie van deze vlag als collaboratievlag een vergissing was, waarvan uw organisatie afstand neemt’, aldus De Roover aan Mahassine.