In de brandweerkazerne van Heusden-Zolder is een laatste eer bewezen aan de brandweermannen die zondag om het leven kwamen bij een brand in Beringen. Beide mannen werden daarbij geëerd met een postuum ereteken voor ‘moed en zelfopoffering’.

De twee brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders kwamen vorige zondag om het leven toen ze niet tijdig uit een brandend gebouw geraakten op het ogenblik dat er een ontbranding van de hete rookgassen plaatsvond. Tijdens de interventie geraakte ook een derde brandweerman zwaargewond.

Het stoffelijk overschot van de twee brandweermannenwerd  begeleid door meer dan honderd collega’s van brandweerkorpsen van het hele land die een indrukwekkende erehaag vormden tijdens hun allerlaatste tocht naar de kazerne, waar vervolgens de emotionele uitvaartplechtigheid plaatsvond.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter de Crem, provinciegouverneur Herman Reynders, verschillende Limburgse burgemeesters en korpsoversten van de naburige brandweerkorpsen woonden de begrafenis bij. Aan het begin van de plechtigheid kregen de twee omgekomen mannen van minister De Crem het Burgerlijk Kruis eerste klasse voor moed en opoffering.

Buiten, achter de kazerne, stond een scherm opgesteld waar de honderden brandweermannen en -vrouwen uit het hele land de ceremonie konden volgen.

Stille mars

Vrijdagavond vond in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden al een gebedswake plaats, die werd bijgewoond door een tweehonderdtal mensen, onder wie ook een delegatie van de islamitische en evangelische gemeenschap. Na de gebedswake konden vrienden, familie, collega’s en sympathisanten nog een laatste groet brengen aan de overleden brandweermannen in de kazerne van Heusden-Zolder. Zondagnamiddag vindt er nog een stille mars plaats in Beringen.