Luchthaven San Francisco bant plastic waterflesjes
Plastic waterflesjes: niet langer welkom op de luchthaven van San Francisco Foto: AP

Reizigers op San Francisco International Airport mogen voortaan niet vergeten een hervulbare drinkfles mee te nemen. Op de luchthaven zal vanaf dinsdag geen enkel plastic waterflesje meer te vinden zijn.

De restaurants, winkeltjes en automaten op San Francisco International Airport mogen vanaf 20 augustus geen plastic waterflesjes meer verkopen. Ook blikjes, zakjes of andere containers voor eenmalig gebruik die minder dan één liter water bevatten, staan op de zwarte lijst. Alleen water in glas, gerecycleerd aluminium of bepaalde composteerbare materialen mogen nog worden verkocht.

De beslissing past in het vijfjarenplan om tegen 2021 de eerste ‘zero waste’-luchthaven ter wereld te worden. De luchthaven heeft eerder al het gebruik van papieren servetten, koffiebekers en ander wegwerpbaar materiaal sterk gereduceerd.

De plastic waterflesjes bannen zal alvast een serieuze impact hebben op de afvalberg: de luchthaven verkocht volgens de lokale krant San Francisco Chronicle jaarlijks ongeveer vier miljoen waterflesjes, dat zijn er meer dan 10.000 per dag.

Een eigen drinkfles meenemen wordt aangemoedigd: San Francisco International Airport heeft al meer dan 100 waterfonteintjes laten plaatsen, en daar komen er in de nabije toekomst nog een pak meer bij, klinkt het. Wie geen drinkfles bij zich heeft, zal er op de luchthaven eentje kunnen kopen.

Voorlopig geldt de ban niet voor plastic flesjes met frisdranken, thee en sappen. De maatregel is ook niet van toepassing op dranken die worden geserveerd aan boord van het vliegtuig.