Bolsonaro boos nu ook Noorwegen donaties bevriest voor Amazonewoud
In Brazilië wordt het Amazonewoud massaal gekapt. Foto: LightRocket via Getty Images

Na Duitsland bevriest ook Noorwegen miljoenen aan financiële hulp voor het Amazonewoud omdat Brazilië te weinig zou doen tegen de ontbossing daar. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro vindt dat Noorwegen niet in de positie zit om Brazilië de les te spellen.

Sinds Bolsonaro president werd, is het budget voor milieubeleid in het land gedecimeerd met 95 procent, zijn de belangrijkste ­milieubevoegdheden onder het ministerie van Landbouw ondergebracht en is het staatsagentschap Ibama, de waakhond van het Amazonewoud, een lege doos geworden.

In juli alleen al werd een groot stuk van het woud gekapt, drie keer de oppervlakte van New York City. Die cijfers komen van het INPE, het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek.

'Dat Noorwegen Duitsland helpt'

Na weken van gespannen onderhandelingen besloot Bolsonaro dat de stuurgroep van het Amazon Fund afgeschaft wordt. Als reactie daarop besloot Noorwegen een betaling van 33 miljoen euro aan het fonds te schrappen. Het land doneerde tot nu toe al 1,2 miljard dollar over de jaren heen, en is zo de grootste donor van het fonds. ‘Brazilië toonde dat het niet langer geïnteresseerd is in het stoppen van ontbossing’, zegt Ola Elvestuen, de Noorse minister van Milieu. Duitsland annuleerde eerder al een bijdrage van 35 miljoen euro.

‘Dat Noorwegen zijn geld gebruikt om Duitsland te helpen met zijn bossen’, reageerde Bolsonaro op het nieuws.

De Braziliaanse president zei dat hij zijn punt had gemaakt: ‘Ik zei tegen Angela Merkel en Emmanuel Macron op een beleefde, maar strenge manier dat we niet langer onderdanig zullen zijn.’ Bolsonaro beschuldigt de wereldleiders ervan vooral geïnteresseerd te zijn in de natuurlijke rijkdommen van de regio, en niets te geven om ontbossing.

‘Ons land zal een vlucht nemen zodra we de rijkdommen van het Amazonewoud op een slimme manier kunnen ontginnen’, zei Bolsonaro.

Ontslag

De wetenschapper die ­de ontbossing van het Amazonewoud in kaart bracht, Ricardo Galvao, werd eerder deze maand ontslagen. Hij lag onder vuur nadat hij foto’s had genomen die de ontbossing in kaart brengen.

Die foto’s hadden aangetoond dat de ontbossing in juni 88 procent omvangrijker was dan een jaar eerder het geval was. Dat cijfer werd door Bolsonaro al eerder afgedaan als een leugen. Volgens de president slaat het cijfer ook op ontbossing die niet in juni, maar al voordien had plaatsgevonden. Alleen cijfers op jaarbasis zouden een betrouwbaar beeld geven, aldus de regering.

Maar Galvao houdt vol dat er ‘niet de minste twijfel is’ over de betrouwbaarheid van de cijfers. De oppositie zag in het ontslag het bewijs dat de president autoritair is en geen tegenspraak verdraagt.