Israël laat bezoek van Congreslid Rashida Tlaib toch toe, maar die weigert nu
Foto: Photo News

Rashida Tlaib is niet van plan naar Israël te gaan wegens de 'onderdrukkende beperkingen'. Ze had eerder wel de toestemming gekregen om het land te bezoeken: Israël maakte een bocht nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu eerder een inreisverbod had aangekondigd.

Enkele uren na een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump kondigde Israël aan dat een gepland bezoek van de Democraten verboden werd. Trump beschuldigde de twee Democraten in zijn tweet ervan Israël-haters te zijn. Omar en Tlaib waren van plan om vanaf zondag Jeruzalem en de Westoever te bezoeken. De twee vrouwen worden, samen met twee anderen, geregeld geviseerd door Trump.

Israelisch minister van Binnelandse Zaken Arie Deri besliste vrijdag Tlaib dan toch toegang te geven tot het land, voor een ‘humanitair bezoek’ aan haar grootmoeder. Rashida Tlaib beloofde van haar kant ‘tijdens haar verblijf geen boycot tegen Israël te zullen promoten’.

Later besliste ze om waarschijnlijk toch niet naar Israël en Palestina te gaan. 'Ik heb beslist dat het bezoek aan mijn grootmoeder onder dergelijke onderdrukkende voorwaarden ingaat tegen alles waar ik in geloof ... vechten tegen racisme, onderdrukking en onrechtvaardigheid', tweette het Congreslid. 

Kritiek

Tlaib en Omar hebben hun steun geuit aan de pro-Palestijnse beweging BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) die kritiek heeft op het Israëlische beleid tegenover Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De Verenigde Naties beschouwen de nederzettingen daar als een schending van het internationaal recht.

De BDS-beweging roept landen en organisaties op om Israël te boycotten zolang het bezettingsbeleid van kracht blijft. Israël heeft twee jaar geleden een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt om mensen die de BDS-beweging steunen, de toegang tot het land te weigeren.