De Franse ‘spiderman’, ofwel Alain Robert, heeft een wolkenkrabber van 68 verdiepingen hoog beklommen in Hongkong, om er een ‘vredesvlag’ op te hangen. Al weken vinden er protesten plaats tegen de Chinese inmenging.

De klimmer Alain Robert besteeg het Cheung Kong Center, in het zakendistrict van Hongkong. Hij plaatste een grote banner aan de buitenkant, waarop de Chinese vlag en die van Hongkong samen te zien zijn, met een geel hand dat een rood hand schudt, op een witte achtergrond. Een symbool dat vrede moet illustreren tussen Hongkong en China.

In Hongkong vinden al wekenlang protesten plaats voor meer democratie. De aanleiding was een omstreden uitleveringswet, die door bestuurster Carrie Lam bruusk werd ingevoerd. De politie trachtte de protesten met traangas neer te slaan, meer dan 700 mensen zijn al gearresteerd sinds het begin van de opstand.

Ook dit weekend worden nieuwe demonstraties verwacht. China verzamelt troepen aan de grens, en dreigde al meermaals met een hardhandig optreden, om de protesten definitief in de kiem te smoren. De voormalige Britse kolonie is semiautonoom sinds haar terugkeer naar China in 1997 en heeft meer vrijheden dan het eigenlijke China. Veel van de 7 miljoen inwoners van Hongkong vrezen dat die vrijheden steeds meer ingeperkt worden door Peking.

Robert beklom het Cheung Kong Center al twee keer, en kreeg in augustus vorig jaar een verbod van Hongkong om er nog gebouwen te beklimmen, voor één jaar. Twee weken geleden liep dat verbod op. Robert werd na zijn beklimming gearresteerd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig