Washington dreigt met nieuwe juridische acties tegen olietanker Grace 1
Foto: EPA-EFE

De Verenigde Staten dreigen ermee visa voor de bemanning van de Iraanse supertanker Grace 1 te ontzeggen. Bovendien zou het land een nieuwe juridische procedure starten. Het schip ligt sinds vorige maand aan de ketting omdat vermoed werd dat het ruwe olie wilde leveren aan Syrië.

Olie leveren aan Syrië zou in strijd zou zijn met de Europese sancties tegen het regime van president Bashar al-Assad. Nadat donderdag het hooggerechtshof in Gibraltar de supertanker de toestemming gaf de Britse wateren te verlaten, leek de VS donderdag finaal bakzeil te halen. De saga gaat echter voort, met de dreiging om visa te ontzeggen aan de bemanning én een nieuwe juridische zaak te starten. 

De autoriteiten in Gibraltar en de Britse Royal Navy hielden de supertanker Grace 1, die onder Panamese vlag vaart, in de nacht van 4 op 5 juli tegen. Officieel had het schip olie uit Irak aan boord. Maar slechts luttele uren na de inbeslagname werd in de Iraanse hoofdstad Teheran de Britse ambassadeur op het matje geroepen en werd zowel de olie als het schip geclaimd als eigendom van Iran.

Iran nam zo snel mogelijk revanche: de Iraanse commando’s onderschepten de Britse tanker Stena Impero in Omaanse wateren.

Diplomatieke deal

Na de entering van de tanker onder Britse vlag vonden er in alle stilte onderhandelingen plaats tussen Londen en Teheran. Gibraltar wilde de Iraanse tanker vandaag laten wegvaren, vermoedelijk nadat premier Johnson een diplomatieke deal had gesloten. Iran zou verzekerd hebben dat het schip niet in Iran zou aanmeren. Daarmee is nog niet gezegd dat de olie niet in Syrië kan belanden. Mogelijk wordt de olie overgeplaatst op kleinere schepen om zo Syrië te bevoorraden. 

De VS ondernemen vrijdag een nieuwe poging om de Grace 1 te hinderen. ‘De Verenigde Staten bevestigen dat de Grace 1 de Iraanse Revolutionaire Garde hielp bij de transport van olie van Iran naar Syrië (...) De bemanningsleden die de Iraanse Revolutionaire Garde hielpen bij het transport van de olie komen mogelijk niet meer in aanmerking voor visa of om toegelaten te worden op Amerikaans grondgebied’, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Mocht dat de bemanning niet tegenhouden om het schip weer koers richting het Midden-Oosten te laten varen, kwam er nog een extra waarschuwing. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een nieuwe juridische procedure bevolen tegen de Grace 1. Het is niet duidelijk hoe en wanneer die klacht ingediend zal worden.