Aantal ongevallen in wegenwerfzones groeit fors
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het aantal ongevallen in mobiele of vaste wegenwerfzones is de jongste jaren sterk gestegen. Elke dag worden meer dan drie personen verwond of gedood bij een ongeval in een werf. Dat meldt verkeersveiligheidsinstituut Vias.

Een ongeval woensdag op de E42 kostte een arbeider, een wegenwerker, het leven. Aanleiding voor Vias om aan de alarmbel te trekken. Vorig jaar werden in totaal 884 letselongevallen geteld. Daarbij vielen zestien doden en 1.164 gewonden.

Sinds 2014 is het aantal ongevallen met 19 procent gestegen: +14 procent op autowegen en +21 procent op de andere wegen. De cijfers stijgen in de drie gewesten, maar de toename is het sterkste in Brussel (+123 procent), daarna volgen Wallonië (+23 procent) en Vlaanderen (+9 procent).

Op snelwegen is bij één ongeval op twee in een werf een vrachtwagen betrokken (tegen 26 pct algemeen) en in één op vier gevallen een bestelwagen (tegen 17 procent algemeen), wat de ernst van die ongevallen met 30 procent doet toenemen vergeleken met het gemiddelde van de ongevallen. Per duizend ongevallen worden inderdaad 40 doden opgetekend (tegen 31 elders).

Verstrooid, te smal

In veel gevallen liggen onaangepaste snelheid en verstrooidheid van de bestuurders aan de oorsprong. ‘Veel te snel rijden kan gevaarlijk zijn voor de arbeiders, maar kan hen ook stress bezorgen en gezondheidsproblemen veroorzaken: meer lawaaihinder, sterkere luchtverplaatsing, meer pollutie...’, preciseert het verkeersinstituut. Vias erkent ook het probleem van smalle rijstroken in zo’n werfzones.

Woensdagnamiddag kwam een arbeider om het leven na een aanrijding door een wagen op een werf langs de E42 nabij Temploux. Om een stootkussen te ontwijken, week de bestuurster uit en reed een arbeider aan die instond voor de signalisatie. De man werd tientallen meters weggeslingerd en was op slag dood.