Spoorstaking: ongeveer helft van treinen rijdt zaterdag
Foto: BELGA

Tijdens de staking van de onafhankelijke spoorbond OVS, zaterdag, zal ongeveer een op de twee treinen rijden. Dat meldt spoorwegmaatschappij NMBS donderdag.

De NMBS betreurt dat 'reizigers voor de tweede keer in een maand tijd de dupe zullen zijn van een actie van één vakbond'. De maatschappij werkte voor zaterdag een minimumdienstverlening uit op basis van het treinbegeleidingspersoneel dat heeft aangegeven te zullen werken. Daardoor zou 53 procent van de treinen rijden in vergelijking met de dienstregeling op een normale zaterdag.

Volgens de NMBS zullen de meeste treinen naar het muziekfestival Pukkelpop rijden. Alleen vanuit Mol zijn er geen treinen richting Hasselt. Ook naar de kust en de Ardennen zouden de meeste treinen rijden.

Maar extra treinen naar de kust of naar andere toeristische bestemmingen, zoals die soms in weekends worden ingelegd, zullen er niet zijn. Ook de IC-treinen Mol-Hasselt en Knokke-Brugge rijden niet. Andere IC-treinen rijden mogelijk minder frequent of stoppen niet in alle stations. Ongeveer de helft van de S-treinen en twee derde van de L-treinen zou rijden.

Op de website van de NMBS staat al een algemeen overzicht van de verwachte hinder. Vanaf vrijdagochtend kunnen reizigers hun specifieke reisweg opzoeken via de online routeplanner van de spoormaatschappij.

De staking heeft overigens geen gevolgen voor de internationale treinen. De hogesnelheidstreinen Thalys, Eurostar en ICE rijden volgens het normale schema. Ook de Beneluxtrein Brussel-Amsterdam is operationeel. Internationale reizigers krijgen de waarschuwing dat hun aansluiting in België geïmpacteerd kan zijn, voor of na hun internationale traject.

Het wordt de tweede zaterdagse staking van de spoorbond OVS in minder dan een maand tijd. De vorige keer, op 27 juli, reden iets meer treinen: zowat drie op de vijf. Aanleiding van de acties is de problematische verlofsituatie van de treinbegeleiders.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig