‘De vaart gaat eruit’: economische groei in Nederland valt terug in 2020 volgens Planbureau
Foto: Shutterstock

De economische groei in Nederland gaat door de gure wind uit het buitenland terugvallen.

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) komt de groei dit jaar met 1,8 procent waarschijnlijk iets hoger uit dan eerder geraamd, maar in 2020 valt de groei naar verwachting terug tot 1,4 procent.

Eerder rekende de belangrijke adviseur van het kabinet voor dit jaar en volgend jaar nog op plussen van 1,7 procent en 1,5 procent. De werkloosheid bereikt dit jaar waarschijnlijk haar laagste punt, maar blijft volgend jaar nog steeds uitzonderlijk laag, staat in de nieuwe verwachting.

De koopkracht in Nederland ontwikkelt zich volgens het CPB in 2020 positief door de stijging van de reële lonen en in iets mindere mate beleidsmaatregelen.

‘De vaart gaat eruit’, zegt Laura van Geest, directeur van het CPB, aan het Nederlandse NOS Radio 1 Journaal. Volgens haar ligt het omslagpunt van de conjunctuur achter ons. ‘De werkloosheid blijft laag, maar de groei van de werkgelegenheid vlakt flink af, zeker in de marktsector. Onze economie moet het vooral hebben van de binnenlandse bestedingen, de export lijdt door ontwikkelingen in het buitenland.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig