‘Geen Brits-Amerikaans handelsakkoord als Noord-Ierse vrede in gevaar komt’
Foto: AFP

Er is ‘geen enkele kans’ op een handelsakkoord tussen de VS en Groot-Brittannië indien de Brexit het vredesakkoord voor Noord-Ierland in gevaar brengt. Dat zegt Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Pelosi reageert zo op verklaringen van nationaal veiligheidsadviseur John Bolton, die maandag tijdens een bezoek aan Londen zijn steun toezegde aan het voornemen van de Britse premier Boris Johnson om de Europese Unie desnoods zonder echtscheidingsakkoord te verlaten. Om Londen in zo’n scenario te ondersteunen, stelde Bolton een aantal snelle handelsdeals per sector in het vooruitzicht.

Maar dat is dus zonder Pelosi gerekend. ‘Indien de Brexit het Goedevrijdagakkoord ondermijnt, bestaat er geen enkele kans dat een Brits-Amerikaans vrijhandelsakkoord wordt goedgekeurd in het Congres’, stelt Pelosi.

Het Congres moet elk handelsakkoord goedkeuren. De Democraten maken de meerderheid uit in het Huis van Afgevaardigden. De regerende Republikeinen van president Donald Trump domineren de Senaat.

Het echtscheidingsakkoord dat de vorige Britse regering met de EU onderhandelde, bevat de zogenoemde backstop-regeling die moet vermijden dat er opnieuw grenscontroles ingevoerd worden tussen het Britse Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland. Grenscontroles zouden volgens waarnemers een risico inhouden voor het akkoord uit 1998.