Londense universiteit bant rundvlees voor klimaat
Foto: put

De Londense universiteit Goldsmiths University zal vanaf komend academiejaar geen rundvleesproducten meer aanbieden in haar studentenrestaurants en -cafés. ‘Als de klimaatnoodtoestand wordt uitgeroepen, mogen dat geen lege woorden zijn’, zegt de nieuwe rector Frances Corner.

Het doel van de universiteit is om tegen 2025 CO2-neutraal te zijn. ‘Ik denk dat we op een beslissend moment in de wereldgeschiedenis zijn beland’, vindt Corner, die verwijst naar de klimaatnoodtoestand, in mei uitgeroepen door het Britse parlement. ‘Goldsmiths staat nu schouder aan schouder met andere organisaties die bereid zijn actie te ondernemen om de uitstoot te verminderen.’

Het is niet de enige maatregel die de universiteit neemt. Vanaf september betalen studenten en universiteitspersoneel 10 pence (11 eurocent) op waterflessen en wegwerpbekers uit plastic. De inkomsten zullen rechtstreeks vloeien naar groene initiatieven van studenten. Bovendien zal de universiteit meer zonnecollectoren installeren op de campus in het zuidoosten van de Britse hoofdstad en investeren in de aanleg van volkstuintjes.