Trump zegt dat China troepen stuurt naar grens met Hongkong
Manifestanten bezetten al dagenlang de luchthaven. Foto: REUTERS

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is het Chinese leger troepen aan het verhuizen naar de grens met Hongkong.

De president roept iedereen op tot ‘kalmte’ en zegt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten hem op de hoogte hebben gebracht van de vaststelling dat het Chinese leger troepen in stelling brengt.

Eerder op de dag had de Amerikaanse president al aan journalisten verklaard dat hij hoopt dat er een vreedzame oplossing wordt gevonden voor de onrust in Hongkong. ‘Ik hoop dat er niemand gedood wordt’, klonk het.

Onrust

Betogers bezetten op dinsdag de internationale luchthaven van Hongkong. Het kwam tot een korte confrontatie tussen de manifestanten en de politie, maar de rust keerde in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd) terug. De meeste actievoerders gingen naar huis en ook de politie heeft zich grotendeels teruggetrokken. Er landen terug vliegtuigen op de luchthaven, zo stellen journalisten ter plaatse vast. Eerder op de dag annuleerde Hongkong alle vertrekkende vluchten die na 16.30 uur lokale tijd gepland stonden. Ook maandag werden vluchten geannuleerd.

Tijdens de confrontatie met de politie werd ook pepperspray gebruikt om enkele honderden manifestanten terug te dringen. Ze weigerden een politiewagen door te laten die een ambulance met een gewonde man escorteerde. Er werden ook minstens twee mensen gearresteerd.

Ook buiten het luchthavengebouw, waar agenten op straat marcheerden, brak chaos uit. Manifestanten begonnen barricades te bouwen, terwijl agenten het gebouw probeerden binnen te geraken.

Honderdduizenden mensen manifesteren al weken in Hongkong tegen een wet die de uitlevering van verdachten van misdrijven aan China toelaat. De regionale regeringsleider Carrie Lam heeft de wet ondertussen ‘doodverklaard’, maar de manifestanten eisen dat ze formeel wordt ingetrokken. Ondertussen eisen de betogers meer vrijheden en autonomie van China.