Drie vierde van kersverse mama’s heeft last van ‘babyblues’
Foto: katrijn van giel

Drie vierde van de vrouwen die net zijn bevallen, heeft last van babyblues: prikkelbaarheid, vaker huilen, nervositeit of angst kort na de bevalling, als reactie op de hormonale en familiale veranderingen. Dit blijkt uit een peiling van de Liberale Mutualiteit bij 1.334 Belgische vrouwen met kinderen jonger dan één jaar.

Babyblues zijn het opvallendst bij het eerste kind. Ongeveer de helft van de vrouwen die aangaven regelmatig last te hebben van extra huilen of prikkelbaarheid, werd voor de eerste keer mama. Bij het krijgen van een tweede kind zou dit aantal nog maar de helft zo groot zijn (23 procent) en bij een derde kind gaf slechts 6 procent dat aan. In de meeste gevallen gaat de babyblues ook vanzelf weer over.

Borstvoeding blijkt een belangrijke factor. Van de bevraagde moeders gaf 90 procent borstvoeding, en volgens bijna de helft (43 procent) verliep dat niet vlot.

Nog eens drie vierde gaf aan ondersteuning belangrijk te vinden gedurende die eerste twee weken na de bevalling. Mama’s zoeken het vaakst steun bij hun partner (94 procent) maar ook op de vroedvrouw wordt er gerekend (75 procent). Die professionele ondersteuning moet wel goed gedoseerd worden, te veel steun en goede raad van een vroedvrouw werkt volgens de ondervraagden averechts en zorgt net voor een groter onzekerheidsgevoel. Verrassend is dat (schoon)ouders pas op de vierde plaats komen te staan (59 procent) bij de zoektocht naar steun.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in