Formateur Jan Jambon, CD&V’ers Hilde Crevits en Wouter Beke, en drie Open VLD’ers (Gwendolyn Rutten, Bart Somers en Lydia Peeters) hebben in het Errerahuis in Brussel de onderhandelingen op gang getrapt. Ze maakten de eerste werkafspraken, woensdag start het échte werk.

De onderhandelaars van CD&V en Open VLD wilden niet veel kwijt bij aankomst in het Errerahuis, waar Pol Van den Driessche (N-VA) hen opwachtte. CD&V-voorzitter Wouter Beke liet zich ontvallen dat het snel zou kunnen gaan. ‘We zijn goed voorbereid om het snel te laten gaan.' ‘Maar de inhoud primeert’, stuurde Crevits snel bij. Of de startnota te veel naar Vlaams Belangtaal rook?, vroeg een VRT-journalist. ‘Laat ons duidelijk zijn, wij zullen nooit taal van het Vlaams Belang gebruiken’, repliceerde de CD&V-topvrouw.

Rutten hield het nog veel korter: ‘De onderhandelingen vinden plaats aan de tafel, niet hier.’ Open VLD-voorzitster nam de Vlaamse toppers Lydia Peeters (minister van Begroting) en Bart Somers (fractieleider) met zich mee. Bart De Wever, nu informateur af, zal de honneurs waarnemen voor de N-VA, samen met minister Ben Weyts en ondervoorzitter Lorin Parys. 

De onderhandelaars beginnen woensdag - met Jan Jambon als ‘leider’ - aan de gesprekken. In de startnota zit nog voldoende voer voor discussie. De drempels voor nieuwkomers voor sociale voordelen, bijvoorbeeld. Maar ook de budgettaire ruimte is krap, en de wensen groot (wachtlijsten weg, pensioenfactuur voor gemeenten naar beneden). De nota dwingt Open VLD en CD&V tot snelle keuzes.

Dinsdag stonden nog geen inhoudelijke discussies gepland. De bedoeling was om praktische afspraken te maken. Dat duurde uiteindelijk niet langer dan een uurtje. 'De sfeer was goed en constructief', zo verklaarde formateur Jambon na afloop. 'Alle delegaties zijn gemotiveerd om er een coherente ploeg van te maken.'

De N-VA wil graag binnen de 2 à 3 weken landen. 'Ik wil in een strak tempo werken, maar zonder overhaast te werk te gaan', zegt Jambon aan Belga. 'We moeten ervoor zorgen dat elke delegatie haar punt terugvindt in een akkoord dat goed uitgediscussieerd is, zodat we discussies in de toekomst kunnen vermijden', aldus de formateur, die tevreden vaststelde dat de betrokken partijen tot voorlopig 'geen oekazes' hebben uitgesproken. 

Hilde Crevits was na de vergadering hoopvol: 'Het wordt een boeiende periode. Ik heb drie partijen gezien die vastberaden zijn om een goed regeerakkoord te maken. Maar de weg is nog lang.