Honderden vrienden, familieleden, supporters, dorpsgenoten en wielercollega’s hebben afscheid genomen van Bjorg Lambrecht (22). Een week geleden kwam België’s grootste klimtalent om het leven na een noodlottige val op een Poolse weg.

Meer dan een uur voor de plechtigheid dinsdagochtend begon, hadden al honderden mensen verzameld aan de Sint-Willibrorduskerk in Knesselare. Om afscheid te nemen van hun held, Bjorg Lambrecht, de kleine pocketklimmer van Lotto-Soudal en het grootste klimtalent dat ooit in het Oost-Vlaamse dorp werd geboren.

Om 10.30 uur stapte de hele Lotto Soudal-familie de Sint-Willibrorduskerk naar binnen. Met voorop een geëmotioneerde ploegleider Marc Sergeant en manager John Lelangue. Ook Andre Greipel, Tiesj Benoot en Victor Campenaerts zijn aanwezig, net als Pieter De Crem, Nick Nuyens, Walter Godefroot, Belgisch wielervoorzitter Tom Van Damme en voormalig provinciegouverneur Jan Briers.

Om 11 uur werd de kist van Lambrecht - op de tonen van ‘No sound but the wind’ van Editors - de Sint-Willibrorduskerk binnengedragen door onder anderen ploegmaats Jelle Vanendert en Tiesj Benoot en ex-ploeggenoot André Greipel. Tijdens de emotionele afscheidsplechtigheid weerklonk onder meer ‘With Or Without You’ van U2, ‘Ploegsteert’ van het Zesde Metaal, ‘Love The Way You Lie’ van Eminem ft. Rihanna en ‘Zeg Me Dat Het Niet Zo Is’ van Frank Boeijen.

De moeder van Bjorg Lambrecht kwam als eerste aan het woord tijdens de plechtigheid. 'Als kind kon je uren met je knikkers spelen, je maakte er toen al een wielerpeloton van. Je eerste wedstrijd reed je toen je tien jaar was, met een roze fiets. Het regende pijpenstelen, maar toch werd je zevende. We kunnen hier niet mee om. De leegte die je achterlaat, is ondraaglijk.'

Daarna liet ook Bjorgs vader een tekstje voorlezen. 'Je was een magneet die onwaarschijnlijk veel mensen aantrok', luidde het onder meer.

Ex-ploegmakker en goede vriend Senne liet ook een tekst voorlezen. 'De dag voor je naar Polen vertrok, hadden we nog een mooie dag samen. Je zat zo goed in je vel: je was in topconditie en ook privé ging alles goed. We droomden samen van de toekomst. En toen kreeg ik op maandag 5 augustus dat verschrikkelijke telefoontje. Ik moet me erbij neerleggen dat ik nooit nog berichtjes van je zal krijgen, dat ik alleen nog maar herinneringen aan je kan ophalen. Je hebt voor altijd een plaats in mijn hart.'

Fatale val

De kleine pocketklimmer van Lotto-Soudal leek, na grootse prestaties in de Brabantse Pijl, de Waalse Pijl, de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik én de Dauphiné Libéré, definitief klaar om de wielerhemel te bestormen. Helaas kwam afgelopen maandag een onherroepelijk einde aan zijn grote droom – ooit meedingen naar de eindwinst in de Tour de France. Lambrecht, aan het werk in de wielerronde van Polen, kwam ongelukkig ten val tijdens de derde etappe, op een glad wegdek in Belk. Om een onduidelijke reden moest hij plots uitwijken, waarna hij de grootst mogelijke pech kende en hard tegen een betonnen duiker viel.

Ondanks verwoede reanimatiepogingen stierf het 22-jarige rastalent diezelfde dag in het ziekenhuis van Rybnik. Zijn zwaar aangeslagen teamgenoten besloten vorige dinsdag alsnog van start te gaan en brachten een ultiem eerbetoon tijdens een geneutraliseerde etappe. In aankomstplaats Kozierc, boven op een berg die omgedoopt werd tot de ‘Lambrecht-berg’, volgde een eresaluut. Ook op Belgische voetbalvelden en aan de start van het EK wielrennen en maandag nog, in de Binckbank Tour, volgden minuten van stilte.

Eind vorige week werd het lichaam van Lambrecht gerepatrieerd. Honderden mensen tekenden afgelopen weekend het rouwregister voor de man die in Knesselare bekend stond als ‘de kleine koning’, vanwege zijn kleine gestalte en groot talent.

 

Moeder Bjorg Lambrecht tijdens uitvaart: 'De leegte is ondraaglijk'
Foto: Photo News
Moeder Bjorg Lambrecht tijdens uitvaart: 'De leegte is ondraaglijk'
Foto: Photo News