Brand Beringen is mogelijk door menselijke tussenkomst ontstaan
Een branddeskundige heeft maandagnamiddag een onderzoek gevoerd in het puin van het uitgebrande gebouw aan de Koolmijnlaan in Beringen, waar zondag twee brandweermannen het leven lieten. Uit de eerste bevindingen bleek dat de brand mogelijk veroorzaakt is door een menselijke tussenkomst.

'Uit de eerste vaststellingen blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat een technisch defect aan de oorzaak van de brand zou liggen', zegt Pieter Strauven van het Limburgse parket. 'Voorlopig zijn er vermoedens van een menselijke tussenkomst. Het onderzoek zal in dat geval moeten uitwijzen of het al dan niet om een opzettelijke tussenkomst gaat.'


'Deze namiddag omstreeks 14 uur hebben de deskundigen in opdracht van het parket hun werkzaamheden verdergezet', aldus Strauven. 'Het lab van de federale gerechtelijke politie, de branddeskundige, een brandhaarddetectiehond en een deskundige met een 3D-scan kwamen ter plaatse.'

Behalve de twee dodelijke slachtoffers raakten vier brandweermannen gewond, van wie eentje nog zwaargewond in Leuven gehospitaliseerd is.
 

Bouwaanvraag

Nurettin Arslan, sinds 2017 de eigenaar van het leegstaande pand aan de Koolmijnlaan in Beringen-Mijn waar zaterdagnacht voor de derde keer in korte tijd een brand uitbrak, beweert dat het nooit zijn bedoeling was om het pand zo lang leeg te laten staan. Hij beweerde dat hij meermaals bouwaanvragen ingediend had, maar dat blijkt niet het geval.

‘Ik had het al lang willen verbouwen tot appartementen en winkelruimtes. Telkens botste ik op verzet om de nodige vergunningen in orde te krijgen’, klonk het zondag in een reactie na de brand waarbij de twee brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders het leven lieten.

Maar dat blijkt niet te kloppen. ‘In 2018 was het pand door Vlaanderen opgenomen in het leegstandsregister, want het handelspand was groter dan vijf are. Er zou met de huidige eigenaar een voorbespreking zijn geweest over een mogelijke ontwikkeling van het gebouw, maar er is geen enkele formele bouwaanvraag ingediend waarvoor een vergunning zou zijn afgeleverd’, verduidelijkt burgemeester Thomas Vints (CD&V) van Beringen.

Het was niet de eerste keer dat in het bewuste pand brand uitbrak. Een onvoorzichtige kraker had er eerder al een brand veroorzaakt. Volgens eigenaar Arslan verbleven er de voorbije maanden vaker krakers. ‘In november 2018 heb ik nog een klacht ingediend bij de politie.’

De site is momenteel nog steeds afgesloten, omdat het parket van Limburg er een onderzoek heeft bevolen naar de omstandigheden en de gevolgen van de brand. Zondag al liet het parket weten dat het gerechtelijk lab en een branddeskundige vanaf maandagmiddag hun onderzoek zullen verderzetten.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig